Včely alkoholičky? Výzkum abstinenčních příznaků u včel může pomoci s pochopením závislostí u lidí

20. červen 2021

V chování včelích dělnic se může ukrývat klíč k pochopení alkoholové závislosti. Vědci totiž zjistili, že včely stejně jako lidé po odejmutí alkoholu prožívají abstinenční příznaky, všímá si server americké stanice ABC News. Portál odkazuje na studii odborníků z Polské akademie věd, která byla zveřejněna v úterý ve vědeckém žurnálu Biology Letters. 

Podle studie se u včelích dělnic, které dostávaly stravu v podobě cukerného roztoku s obsahem jednoho procenta alkoholu, po jejím odepření objevily abstinenční příznaky.

Čtěte také

Výzkumníci přišli na to, že po takové epizodě se u včel následně zvýšila spotřeba alkoholu a také mírně vzrostla úmrtnost. Včelí dělnice poté ochotně konzumovaly cukerné roztoky s až 20procentním obsahem alkoholu a chovaly se podobně jako opilí lidé, včetně zhoršené schopnosti pohybu nebo učení.

Rozsah narušení chování přitom závisel na množství zkonzumovaného alkoholu. Výzkum tedy ukázal, že si medonosný hmyz může rozvinout alkoholovou závislost. A to je zajímavé i proto, že v přírodní stravě včel se přirozeně vyskytuje určité množství alkoholu. Ten totiž vzniká kvašením nektaru, kterým se včely živí.

Čtěte také

Mezi další zjištění patří i to, že největší odolnost vůči toxickým účinkům alkoholu měly dělnice-létavky, tedy včely, které vylétají z úlu a starají se o zajištění zásob. Jejich odolnost pravděpodobně vysvětluje právě to, že se v přírodě občas s alkoholem setkávají. Je tak možné říci, že nejenže včely alkohol dobrovolně konzumují, ale k rozvoji alkoholismu mají také předpoklady.

Výsledky studie by do budoucna mohly pomoct také s výzkumem alkoholismu u lidí. Ostatně při modelování závislosti na alkoholu se bezobratlí živočichové využívají poměrně často. K pochopení zneužívání alkoholu je využití těchto druhů nezbytné, dodává s odkazem na zprávu Polské akademie věd server stanice ABC News.

Poslechněte si celý Svět ve 20 minutách, který připravil Jakub Rerich.

Uslyšíte o šíření indické delta mutace koronaviru, o odpovědi Pekingu na protičínské sankce, o dopadech minimální globální daně a vysokých cenách bydlení v Německu.

autor: Jakub Rerich
Spustit audio

Související