Válková: Nepitvejme se v minulosti, doufám, že chyba za léto se nezopakuje. Buďme dva týdny ukáznění

30. září 2020

Vláda ve středu oznámila, že v pondělí začne platit nouzový stav, a to na dva týdny. „Nouzový stav je momentálně jediný způsob, jak omezit počet nově infikovaných a uvést pandemii na našem území do normálu,“ tvrdí v Pro a proti poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). Poslanec a místopředseda opoziční ODS Martin Kupka ale nesouhlasí.

Kupkovi, který kandiduje v nadcházejících krajských volbách, vadí, že ve sněmovním vystoupení ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO), který poslancům důvody pro vyhlášení nouzového stavu vysvětloval, nezazněly jasná fakta a analýzy.

„Zatím ani nevíme, jaká přesně všechna opatření mají nastat a k jakým z nich je nezbytné vyhlášení nouzového stavu,“ míní Kupka.

Válková ale považuje Prymulovo vystoupení za dostatečně sdělné. „Překvapilo mě, jak on i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uklidňovali a jasně komunikovali, že se budou omezovat nezbytně jen ty aktivity, které vedou k šíření pandemie a byly také uvedeny.“

V momentě, kdy nám rostou čísla až o tři tisíce, nic jiného než nouzový stav nezbývá. To by udělala každá země.
Helena Válková

„Ještě v pondělí říkal pan premiér, že neví, jak přesně bude vypadat nouzový stav, ale že ho podpoří,“ připomíná na Plusu Kupka. „To je ale málo pro situaci, která je pro stát opravdu závažná. Vzniká tam několik nelogických věcí a my se na ně chceme ptát.“

Poslanec uvádí jako příklad návrh na zrušení prezenční výuky na středních školách: „Chceme-li od toho ustoupit, musí být jasné, jaká jsou epidemická čísla, tedy jak velké je to riziko. Až toto ministr čísly doloží, což se nestalo, tak pro učitele i veřejnost bude snazší to přijmout.“

Nezacházejme s nouzovým stavem jako s houskou na krámě. Musí být jasné důvody a vysvětlení, proč je toto opatření nezbytné.
Martin Kupka

Válková: Buďme dva týdny ukáznění

Válková v pořadu Pro a proti na Plusu nechtěla komentovat letní návrhy opozice na opatření před druhou vlnou. „Pořád se pitváme v minulosti, ale měli bychom se z ní poučit. Takže doufám, že chyba za letní měsíce se nebude opakovat. Vláda musí lépe s občany komunikovat, jasněji srozumitelněji a průběžně,“ míní.

Čtěte také

Bývalá ministryně také věří, že je nutné teď především spojit síly. „Buďme všichni, prosím, ty dva týdny ukáznění a využijme je k tomu, abychom se mohli pak vrátit k normálu,“ vyzývá Helena Válková (ANO).   

„Až na nějaká opatření nedosáhneme, ale budeme schopni je vysvětlovat, tak se pojďme bavit o nouzovém stavu. Ale ani při dnešní debatě nezazněly důvody, čísla, jasná vyústění a zda potřebujeme k tomu nouzový stav,“ opakuje Martin Kupka (ODS).

Poslechněte si audiozáznam celé debaty. Moderuje Karolína Koubová.

Spustit audio

Související