Valachová: Na ošetřovném nezbohatnete a rodinám pomáhá. Je to kočkopes, tvrdí Klaus ml.

15. květen 2020

Nárok na ošetřovné zůstane těm rodičům, kteří nepošlou své děti do škol a školek poté, co částečně obnoví výuku 25. května. Rodiče by tak až do prázdnin měli nárok na ošetřovné ve výši 80 % vyměřovacího základu.

„Těch 80 % je mimořádné opatření pro mimořádnou dobu, do června by mělo zůstat, protože školky ani školy nemají obnovený řádný provoz,“ vysvětluje v pořadu Pro a proti poslankyně a předkladatelka schváleného pozměňovacího návrhu Kateřina Valachová (ČSSD).

Čtěte také

Poslanec a předseda hnutí Trikolora Václav Klaus mladší se ale obává, že toto rozhodnutí sněmovny ohrožuje ekonomiku, protože jím vláda stimuluje lidi, aby zůstávali doma.

Valachová ale připomíná, že rodiče řeší nejen to, že školy nefungují naplno, ale řada rodin se stará o své prarodiče. „Do toho někteří mají home office, jiní pečují o děti, takže rodiny toho mají teď naloženo hodně a tohle je jedna malá pomoc.“

Odmítám, abychom se v době, kdy lítají miliardy bankám, zaměstnavatelům, cestovním kancelářím a dalším, dívali na rodiče, kteří vychovávají budoucí generaci, jako na sprosté podezřelé. Čísla jsou jasná: většina rodičů je tlačena zaměstnavateli, aby aspoň měli home office, nebo se střídali po týdnu... Ekonomika je důležitá, ale v této době pro nás přece byla hlavní ochrana zdraví a bezpečnost.
Kateřina Valachová

Podle Klause je ale hlavní, aby se lidé vrátili do práce, ne aby každému vláda zvyšovala dávky a udržovala ho doma. „Když firmy stojí, lidé nic nekupují a spousta z nich je doma, stimulována vládou, tak se obávám, že to povede k ekonomické katastrofě.“

Čtěte také

„Hlavní je, že se žáci mají vrátit do škol a lidé do práce. V Poslanecké sněmovně jsem v minoritě, ale jsem přesvědčen, že je to ve prospěch této země. Bohužel pravděpodobnost, že české dítě přejede auto, když půjde do školy, je výrazně vyšší, než že bude nakaženo v současné situaci koronavirem.“

Poslankyně ale odmítá, že by dopady ošetřovného byly zásadní. „Máme 4 miliony zaměstnanců a tento druh pomoci, tedy ošetřovné z důvodu koronakrize, čerpá 200 tisíc rodičů... Pokud jsme schválili schodek 400 miliard, tak nás těch 300 milionů, které budou za měsíc vyplaceny, nepoloží.“

Nejednáme podle vědeckých dat, ale podle toho, že část rodičů velice chce jít do práce, vydělávat a živit rodinu, ale zároveň je velká skupina těch, kteří mají obavy. Vláda chce vyhovět oběma skupinám, a tak dělá neustále nějaké kočkopsy.
Václav Klaus ml.

Politička dodává, že na ošetřovném nikdo nezbohatne. „Jsme v mimořádné situaci, proto pomozme zaměstnavatelům a OSVČ, ale respektujme, že také pracující mají své starosti a ošetřovné jim dává nějakou možnost,“ shrnuje Kateřina Valachová (ČSSD).

„Samozřejmě, že zdraví je důležité. Ale v konečném důsledku život není nekonečný. Chceme teď 40 let žít v mezistavu a čekat na pokyny ministra Plagy? Jsem pro to, aby v září školy normálně otevřely... Nemůžeme žít v nějakém kočkopsu,“ odmítá rozhodnutí sněmovny Václav Klaus ml.

Spustit audio

Související