V datech jsme nikdy neviděli argument, že viníkem jsou právě hospody, brání se zástupce restauratérů

18. prosinec 2020

Aktuální pandemická opatření opět vyžaduje zavření hotelů a restaurací. „Stát jim pomáhá nad rámec jiných segmentů, které jsou rovněž postiženy. Ministerstvo průmyslu a obchodu bylo spíše pro ponechání otevření. „Ale rozumíme tomu, že epidemiologická čísla nejsou pozitivní, proto jsme také navrhli nové kompenzační programy,“ tvrdí náměstkyně ministra Silvana Jirotková. Podle zástupce restauratérů to ale není dost.

„Vyčíslili jsem dostatečnou podporu na úroveň 60 procent kompenzace obratu, nyní jsme na 40 procentech. Vláda teď tedy pomáhá ze dvou třetin obratu,“ říká v Pro a proti zástupce restauratérů v Asociaci malých a středních podniků a živnostníků Luboš Kastner.

Čtěte také

„V datech v průběhu roku jsme nikdy neviděli argument pro to, aby ministerstvo zdravotnictví řeklo, že hospody jsou tím viníkem,“ vysvětluje Kastner. „Přišli jsme s mnoha projekty, které měly pomoci, aby restaurační atmosféra byla bezpečná. Ale dostávali jsme esa, která jsme těžko vybírali, proto jsme byli nespokojeni.“

Zavádět výjimky je totiž velice složité, brání svůj rezort náměstkyně. „Hlavním argumentem je mobilita, že lidé se pohybují, ať už za zábavou nebo do restaurace, byť za přísných hygienických podmínek. A ačkoliv tady gastrosegment provedl velkou práci, přesto riziko tam je.“

„S ministerstvem diskutujeme mnoho věcí,“ přiznává Kastner. „A i když je to těžké skousnout, tak ve finále bohužel rozumím některým argumentům vlády. Jde ale o to docílit kompromisu, který pomůže maximu restauratérů přenést do jara, kdy očekáváme zlepšení situace.“

„Čtvrtina z nás skončí“

Podle náměstkyně Jirotkové byly prodlouženy jak programy Antivirus, tak COVID – Nájemné:

Čtěte také

„Restauracím tedy kompenzujeme náklady na nájemné a zaměstnance. Nový program COVID – GASTRO, který je v přípravě a z kraje nového roku by v něm mohli podnikatelé žádat o peníze, je nad rámec a jde o větší záplatu na pokrytí nákladů spojených s nájemným a zaměstnanci.“

„Musíme si přiznat, že ne každý to zvládne,“ připomíná Kastner. S posledním zpřísnění protiepidemických opatření někteří provozovatelé ztrácejí trpělivost a prohlásili, že od pátku, kdy platí přísnější opatření, své podniky nezavřou.

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) před takovým jednáním varoval a pohrozil finančním postihem či odejmutím kompenzací.

Čtěte také

„Odhaduji že až 25 procent operátorů v segmentu skončí, takže až čtvrtina tržeb obratu z 200miliardového byznysu prostě zmizí. Je naivní si myslet, že do jara přeneseme všechny. Naším úkol je zajistit podmínky, za kterých zodpovědná většina trhu bude umět existovat,“ říká Kastner.

Jirotková věří, že se situace po Novém roce bude zlepšovat. „Ale pokud by se tak nestalo, tak rádi navrhneme a vláda projedná to, jak kompenzace dále rozšířit.“

Nemůžeme řídit do tmy. Potřebujeme návod minimálně na tří následující měsíce, ať už je jakýkoliv.
Luboš Kastner

Restauratéři a hoteliéři hlavně potřebují vědět, co je čeká, žádá zástupce restauratérů v Asociaci malých a středních podniků a živnostníků Luboš Kastner: „Nemůžeme řídit do tmy. Potřebujeme návod minimálně na tří následující měsíce, ať už je jakýkoliv, protože se podle toho musíme ekonomicky rozhodovat.“

„Vláda jedná dostatečně přehledně, aby gastrosegment byl schopen reagovat, ale s ohledem na to jak přehledný, či nepřehledný je covid. Všichni jsme doufali, že tato další vlna vůbec nepřijde, ale proto také reagujeme novými programy na aktuální situaci,“ hájí práci ministerstva Silvana Jirotková.

Jaké částky teď restauratéři od státu dostávají? Proč by se stát měl zaměřit na banky? Poslechněte si celé Pro a proti.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.