USA odcházejí z Rady OSN pro lidská práva. Ta nemá s jejich ochranou nic společného, tvrdí analytik

20. červen 2018

Spojené státy oficiálně vystupují z Rady OSN pro lidská práva, která podle americké velvyslankyně při OSN Nikki Haleyové používá pro některé státy dvojí metr a z lidských práv si prý dělá legraci. „Ten nepřiměřený zájem a nekončící nepřátelství vůči Izraeli jsou jasné důkazy toho, že Rada je motivovaná politickou předpojatostí, a ne starostí o lidská práva,“ uvedla.

Haleyová připomněla, že za poslední rok Radou prošlo 5 rezolucí proti Izraeli, což je víc než proti Severní Koreji, Íránu a Sýrii dohromady. Od svého vzniku v roce 2006 Rada odsoudila Izrael celkem 62 krát, tedy víckrát než všechny ostatní země světa.

Spojené státy už před rokem avizovaly, že hodlají v Radě setrvat, jen pokud se zreformuje. Podle Haleyové ale žádná jiná země nenašla odvahu změnit fungování Rady. Spojené státy jsou historicky prvním státem, který z Rady dobrovolně vystoupí.

„Ta tím určitě ztratí svou váhu, ale rozhodování Rady pro lidská práva bylo i v současnosti víceméně irelevantní, kvůli svému počínání ztratila veškerou důvěryhodnost,“ říká bezpečnostní analytik Tomáš Pojar. Neočekává ale, že by americký příklad následovaly i další země.

Pro země, které porušují lidská práva, je výhodné v Radě setrvat, protože se mohou bránit a odvádět pozornost. Pro ostatní země je to jakési alibi, že nějak podporují lidská práva, Rada s tím ale reálně nemá nic společného.
Tomáš Pojar

Prorektor Vysoké školy CEVRO Institut Pojar připomíná, že Rada před několika lety prošla reformou, která ale k ničemu nevedla. „Ve chvíli, kdy tam máte státy jako Libye, Sýrie nebo KLDR, které Radě často i předsedají, tak nelze hovořit o ochraně lidských práv,“ upozorňuje.

„Případ Izraele je velmi ilustrativní, valná část aktivit Rady se zaměřuje na kritiku jediné demokratické a svobodné země na Blízkém východě, protože většina členů je nedemokratických a zároveň z islámského světa,“ podotýká bývalý velvyslanec v Izraeli.

Rozhodnutí Spojených států přišlo den poté, co OSN kritizovala administrativu prezidenta Donalda Trumpa za oddělování dětí od rodičů po ilegálním překročení hranice z Mexika. „To byla možná poslední kapka, ale myslím, že by k tomu došlo i bez této kritiky,“ uzavírá Pojar.

autoři: Věra Štechrová , ert
Spustit audio

Související