Unie by kvůli Bělorusku musela obětovat své zájmy, proto neudělá nic, spekuluje Rzeczpospolita

11. srpen 2020

Bělorusko má za sebou další noc protivládních protestů a policejního násilí. Země západní Evropy postup běloruských bezpečnostních složek odsuzují. Co můžou ale reálně Bělorusku nabídnout? Ptá se polský deník Rzeczpospolita.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko hrál v minulých měsících na obě strany. Snažil se získat co nejvíc jak z Moskvy, tak ze Západu, aby zachránil kolabující ekonomiku. Tváří v tvář demokratické opozici ale po volbách vsadil na jistotu – potlačit své kritiky a spoléhat se na Kreml.

Státy Evropské unie ale nemají věrohodný plán, jak Bělorusko podpořit. Spojené státy americké už za vlády Donalda Trumpa nechtějí garantovat bezpečnost v Evropě a žádná z evropských velmocí není schopná hrát jasnou protiváhu vůči Rusku.

Němcům jde o plynovod Nord Stream 2, Francouzi stojí o úplnou obnovu vztahů s Ruskem a Británie je příliš oslabená zevnitř. Státy Evropské unie by kvůli Bělorusku musely obětovat své zájmy, a proto nakonec neudělají nic. Vyzývat vládu v Minsku, aby chránila lidská práva, bohužel nestačí k překonání příkopu mezi Evropskou unií a Běloruskem, dodává polský deník Rzeczpospolita.

V německé SPD zvítězil Scholz

Německé povede sociální demokraty do příštích voleb ministr financí Olaf Scholz. SPD tak nakonec vysílá do boje o Bundestag muže, který patří mezi symboly současné velké koalice pod vedením Angely Merkelové.

Čtěte také

Německý časopis Die Zeit proto píše o rozpačitosti z úvodní tiskové konference Scholzovy kampaně. Současný vedoucí tandem SPD Saskia Eskenová a Norbert Walter-Borjans patří mezi mladé politiky levého křídla strany, to nemůže vystát pragmatismus koalic SPD s CDU a CSU.

Politikům německé SPD se zatím nedaří navodit masku vlastní jednoty, vnitřní soudržnost přitom budou sociální demokraté příští rok před volbami nutně potřebovat. Na rok 2021 se SPD těší už nějakou dobu, protože poprvé nebudou konkurovat Angele Merkelové.

Silná konkurence ale oslabené SPD roste v Zelených. Proto se sociální demokraté chtějí poučit z minulé porážky a mluvit srozumitelněji. Olaf Scholz si proto vybírá tři hlavní témata – úctu k tvrdé práci, evropskou jednotu a chce přijít s ekonomickým a sociálním plánem pro začínající 20. léta.

Hnutí Nepoddajná Francie hledá voliče

Francouzské opoziční hnutí Nepoddajná Francie hledá nové voliče na sociální síti TikTok. Na síť původem z Číny teď krátká videa přidává i 68letý lídr protestního levicového hnutí Jean-Luc Mélenchon. Politik zcela jistě zvedá průměrný věk uživatelů TikToku. Věnuje se mu list Le Monde.

Mélenchon fandil novým technologiím už od 80. let, když vstoupil do politiky. Jako jeden z prvních třeba experimentoval s politickým blogem, ten ostatně funguje pořád.

Čtěte také

Podle Mélenchona a jeho stratégů se teď musí politický marketing přeorientovat na novou vlnu sociálních sítí. Velký úspěch s čtyřmi miliony zhlédnutí na nich mělo třeba video, ve kterém předseda protestního hnutí napadá systém přijímaček na vysoké školy. Zároveň se ale odkazuje k videu zpěvačky Wejdene, která na TikToku proslula písní Anissa.

Mélenchon to ale zkouší taky na síti Twitch, která převážně hráčům počítačových her nabízí živé vysílání videí a diskuzní fóra. Lídr francouzské protestní levice tam nasbíral přes 65 tisíc sledujících.

Celý přehled tisku ze zahraničí najdete v audiu.

Spustit audio

Související