U stropu nové nádražní budovy ve Vsetíně se bude vznášet unikátní dílo. Je věnované „valašskému Edisonovi“

30. duben 2024 11:23

Nový dopravní terminál ve Vsetíně bude zdobit plastika inspirovaná legendárním vlakem Slovenská strela. Bude připomínkou práce významného vynálezce Josefa Sousedíka.

Čtěte také

Vynálezce Josefa Sousedíka připomene v novém dopravním terminálu ve Vsetíně umělecké dílo z dílny sochařky Veroniky Plátkové. Nejde o klasickou sochu, ale plastiku zavěšenou u stropu nádražní budovy.

Zajímavý výtvarný objekt odkazuje na významnou osobnost Josefa Sousedíka - vynálezce, který proslul mezi světovými válkami jako "valašský Edison".

Co plastika znázorňuje a čím se její autorka nechala inspirovat? Dozvíte se v reportáži redaktorky Českého rozhlasu Zlín Gabriely Hykl.

Nová vsetínská železniční stanice

Její hlavní částí je třípodlažní hala. V přízemí jsou čekárny s pokladnami, o patro výš mají zázemí zaměstnanci, v suterénu jsou technologické místnosti a hygienické zařízení pro cestující. Jednotlivá podlaží jsou propojená výtahem a eskalátory.

Rekonstrukce železniční stanice trvala dva roky a stála asi 3,4 miliardy korun a jde o jednu z největších investic Správy železnic v České republice.

Na první etapu výstavby naváže druhá, která zahrnuje přestavbu Nádražní ulice v úseku od křížení s ulicí Svárov až po budovu polikliniky. Tam se postaví nová okružní křižovatka. Město vybuduje také komunikaci, která zajistí příjezd vozidel do parkovacího domu. Stavět se bude také nové autobusové nádraží, které se přesune blíže vlakovému. Cestujícím se tak výrazně zjednoduší a zkrátí přestupy mezi autobusy a vlaky.

Slovenská strela

Vsetín - otevření nového dopravního terminálu

Slavnostní otevření nově zbudovaného vlakového nádraží ve Vsetíně proběhlo v pátek 3. května 2024. Poté byla nová budova uvedena do ostrého provozu. 

K vidění pro návštěvníky bude byl i legendární vlak Slovenská strela a Masarykův prezidentský vagón.

Spustit audio

Související