U ceny za umělecké dílo hraje roli i jeho příběh, uvažuje konzultantka Christie's Nicole Stava

13. červenec 2021

Vystudovala politologii, ale už ve 23 letech prodávala umělecká díla v jedné z nejprestižnějších aukčních síní světa Christie's. „Byla jsem na střední výtvarné škole, když jsem pochopila, že na to, abych umění sama dělala, nemám talent. Ale čich na to, co člověku umění dává, tedy emocionální prožitek, jestli pro to máte vášeň – tak to je něco úplně jiného než tvoření umění. To jsem vždy měla, cítila, taky proto jsem se umění věnovala,“ popisuje v pořadu Hovory Nicole Stava.

Nicole Stava, host pořadu Hovory

Narodila se ve Švýcarsku, ve 14 letech se s rodiči přestěhovala do Česka a pracovala po celé Evropě. Nicole Stava vždy tíhla k umění.

„Ne že bych měla talent na umění, ale spíš na to, jak dávat lidi dohromady. A taky mne vždy zajímal obchod, který za tím vším stojí.“

Ve správný čas na správném místě

Za tím, že Nicole Stava nakonec vystudovala politologii, stála její máma. „Když jsem přemýšlela nad vysokou školou, tak mi moje mami tenkrát řekla: hele, na kunsthistorii nechoď, bude z tebe fachidiot, běž na politologii, budeš mít široký rozhled. A pak se rozhodni, co budeš dělat,“ říká s tím, že se nechce nikoho dotknout, jen popisuje osobní příběh.

„Během studia jsem pak byla ve správný čas na správném místě. Seznámila jsem se totiž se svou budoucí šéfovou, která mne doporučila do Christie's.“ Zájem o její práci tak měla sama aukční síň, ne jak to bývá naopak.

02777251.jpeg

Nicole Stava sama vlastní rozsáhlou sbírku umění. Na otázku, podle čeho si svých kousků považuje, odpovídá:

„Každé umělecké dílo má individuální cenu, která je pro každého jiná. Buď jde o emoce, nebo o to, jak je člověk získal. Ten příběh je totiž strašně důležitý.“

Pro Christie's nakonec pracovala deset let, později se k nim vrátila, už ale jako nezávislá konzultantka. Proč? To už si poslechněte v záznamu rozhovoru pořadu Hovory. Ptá se Naděžda Hávová.

autoři: Naděžda Hávová , lup
Spustit audio

Související