Týden očima Petra Schwarze: Vzhůru do oblak! A radši tam zůstat

5. červenec 2024

Začaly prázdniny a vypukl chaos v letecké dopravě nad Evropou a ještě více nad Tureckem. Na mnohých i velkých letištích se zpoždění stalo spíše normou, než výjimkou, a ta zpoždění rozhodně nebyla malá.

Čtěte také

Ale pražské letiště tomu dokázalo stejně ještě nasadit korunu, a tak z něj mnoho pasažérů odlétalo na dovolenou i bez zavazadel, která nikdo nenaložil do letadel. A ti, co už přiletěli, zase na kufry čekali i dlouhé hodiny, pokud se jich dočkali.

Jak to tak bývá, z vyjádření zodpovědných vyplývalo, že za ty potíže cestujících vlastně nikdo zodpovědný není, aspoň ne firma, která má zavazadla na starosti, i když nedokázala zajistit, aby měla dostatek pracovníků v patřičný čas na pracovišti, určitě ani letiště a rozhodně ne letecké společnosti, které se snažily využít svá letadla na maximum, nedělaly si žádné časové rezervy a, jak vysvětlil třeba šéf asociace cestovek Papež, zpoždění jednoho letu pak vyvolalo dominový efekt a ta sněhová koule navazujících zpoždění se už jen valila a nabalovala.

Za takové situace se dalo pouze čekat, kdy konečně někdo přijde s klíčovým odhalením, kteří škůdci lidského rodu za to mohou tentokrát – zda snad ilumináti, deep state, nový světový řád, mimozemšťani, Kalousek, chemtrails, pedofilní kanibalové obchodující s dětmi či jiná oblíbená temná síla.

Až šéf Smartwings Vik v televizi Nova odhalil, že hlavní vinu má Evropská unie – nebylo stoprocentně jasné proč, ale pokud jsem to správně pochopil, tak hlavně proto, že si nedokázala poradit s problémy řízení leteckého provozu v Turecku. Inu, ten Brusel.

Čtěte také

Kromě Bruselu řádily také bouřky, i u nás vyvolávaly místní bleskové povodně a provázely je až pěticentimetrové kroupy. V italských Alpách zničily sesuvy půdy vyvolané bouřkami silnici a zcela odřízly horské městečko Cogne, ze kterého musely vrtulníky evakuovat téměř dva tisíce turistů. Ještě mnohem hůře dopadly ostrovy v Karibiku, přes které se přehnal hurikán Beryl s rychlostí větru 270 km/hod.

Svým způsobem hurikán se prohnal i Francií, nenechal kámen na kameni a katastrofu znamenal především pro prezidenta Macrona. Krajně pravicoví lepenisté z Národního sdružení získali v prvním kole předčasných parlamentních voleb více než třetinu hlasů, Macronovo středové hnutí skončilo s pětinou hlasů až třetí i za kandidátkou sjednocené levice, jejíž součástí jsou i extremisté z této části politického spektra.

Kvalitní ruská poezie

Aby zabránili krajně pravicovému triumfu, pro druhé kolo voleb stáhl Macron svých 82 kandidátů a levice dokonce 130, aby si navzájem ve volebních okrscích nekonkurovali. Nakolik jim to pomohlo, ukáže hlasování v neděli.

Vrchní rabín Velké pařížské synagogy ale už emotivně vyzval mladé Židy, aby zemi opustili, protože při volebním úspěchu krajní pravice a otevřeném nepřátelství vůči Izraeli na levicové scéně, částečně propojené s islamisty, nevidí pro Židy v zemi galského kohouta budoucnost.

Čtěte také

Slovenský prezident Pellegrini podepsal zákon o zrušení veřejnoprávního rozhlasu a televize. A šéf vládní Slovenské národní strany Danko v přímém přenosu vysvětlil, že se prý nebude dívat na to, že oni vládnou a sluníčkáři si natáčí filmy, což ministryně kultury za jeho stranu bude hlídat.

V Rusku náhle skončila sláva vlasteneckého básníka Rakytina, autora ód na Putina a oslav dobyvačné války, jehož díla se rok těšila obdivu „patriotů“, získávala v soutěžích uznání za „kvalitní ruskou poezii“ a sledovala je na sociálních sítích stovka poslanců a desítky senátorů.

Jenže se ukázalo, že portrét Rakytina vytvořila umělá inteligence a jeho „dílo“ je upraveným překladem nacistické poezie. Z pochopitelných důvodů anonymní skupina Rakytinových stvořitelů tímto způsobem chtěla poukázat na to, jak blízko je současné Rusko nacistickému Německu, a to se jí bezesporu podařilo.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Příliš spoléhal na své nekončící štěstí třiapadesátiletý Rakušan, který si jel vyzvednout ztracený a nalezený mobil na policii autem opilý, a navíc bez řidičského průkazu, který ani mít nemohl, protože o něj dávno přišel. Kromě mobilu tak vyfasoval i balík problémů.

Naopak ohromné štěstí provázelo po dvacet let nyní devadesátiletou čínskou seniorku, která považovala nalezený předmět za kladivo a používala ho k roztloukání ořechů a zatloukání hřebíků. Onen před lety najitý šikovný nástroj byl ale ve skutečnosti ostrý ruční granát. Ať i nás v případě potřeby štěstí chrání, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.