Týden očima Petra Schwarze: Pády neotřesitelných jistot v roce Vepře

9. únor 2019

Čeští komunisté neuspěli se snahami vyhnat z vlády ministry zahraničí Petříčka a dopravy Ťoka. Tedy zatím. Tedy možná.

Podle serveru Neovlivní se totiž premiér Babiš už se šéfem komunistů Filipem dohodl, že Dan Ťok z vlády vypadne v nejbližších týdnech, Babiš to ale označil za nesmysl s tím, že to není KSČM, která rozhoduje, kdo bude a nebude ve vládě. Volně přeloženo, kdyby tedy rozhodl o Ťokově konci on, to by byla jiná, i když by se to třeba tak nějak časově sešlo.

Vojtěch Filip si na Ťoka i Petříčka stěžoval rovněž u prezidenta Zemana, jenže i tady částečně narazil. Zeman totiž sice Petříčka zkritizoval rovněž, Ťoka však naopak podpořil.

To navíc nebylo nic proti šoku, který hlava státu tento týden komunistům způsobila – prezident totiž v souladu s vládou uznal za venezuelského prezidenta na úkor socialisty Madura, kterého podporuje Rusko a Čína, dosavadního šéfa parlamentu Guaidóa a pozval ho na návštěvu republiky.

„Mám pocit, že mu přeskočilo“, komentoval prezidentův krok vlivný komunistický poslanec Ondráček, zvaný též Mlátička. Inu opravdu těžký týden, i jistoty byly otřeseny.

Ať nad námi žádná zvířata nemají moci

Dlouholetý jihomoravský hejtman Michal Hašek nakonec v Legislativní radě vlády nezasedne. Návrh na jeho jmenování vyvolal takový, dejme tomu, údiv, že se ministr spravedlnosti Kněžínek nakonec rozhodl nechat návrh vicepremiéra a předsedy ČSSD Hamáčka spadnout pod stůl. Zůstává jen otázkou, proč se takové návrhy vůbec objevují.

Severní magnetický pól se stále rychleji přesouvá od Kanady směrem k Rusku, americké Národní středisko pro informace o životním prostředí oznámilo, že s ohledem na to muselo o rok dříve, než plánovalo, upravit navigační modely.

Naopak z Ruska je podle průzkumu střediska Levada připraveno emigrovat 17 procent obyvatel, mladých mezi osmnácti a čtyřiadvaceti roky dokonce více než 40 procent. Podle mluvčího Kremlu Peskova to není „zas tak moc“. Můžeme Peskovovi věřit, že ví, o čem mluví. Asi by těch toužících po emigraci mohlo být ještě mnohem více.

Jefim Fištejn: Budou lítat rakety?

Odpal rakety ruského systému Iskander

Spojené státy podle očekávání oznámily zahájení půlročního období, po němž země vystoupí ze Smlouvy o raketách středního a krátkého doletu – nestáhne-li Rusko své okřídlené střely, které překračují uvedený dosah.

Na konci minulého týdne oznámily Spojené státy, že odstupují od smlouvy s Ruskem o likvidaci raket krátkého a středního doletu, protože Kreml tuto smlouvu porušuje a takovými raketami disponuje. Současně mělo začít půlroční vyjednávací období.

Hned den poté od smlouvy odstoupilo i Rusko a prezident Putin zároveň nařídil, aby diplomaté přestali iniciovat jednání se Spojenými státy o této smlouvě. Podle agentury Reuters Putin souhlasil s návrhem ministerstva obrany začít vyrábět nadzvukovou raketu středního doletu, jejíž vývoj právě Spojené státy k odstoupení od smlouvy vedl. V tomto případě se ale nedá tak úplně říci, že štěstí přeje připraveným.

Vůbec poprvé navštívila hlava katolické církve kolébku islámu, Arabský poloostrov. Ve Spojených arabských emirátech papež František mimo jiné podepsal dokument o společném boji proti extremismu s imámem káhirské mešity Al-Azhar, označované za sídlo hlavy sunnitského islámu. Na závěr návštěvy sloužil v Abú Zábí mši, kterou přímo přenášela místní televize, a které se na místě zúčastnilo 170 tisíc lidí včetně tisíců muslimů.

Petr Schwarz

V Nizozemí způsobil poprask bývalý poslanec Wildersovy protiimigrační strany van Klaveren, který po odchodu od Wilderse založil vlastní protiislámskou stranu a začal psát protislámskou knihu. Jenže studium islámu ho nakonec dovedlo k tomu, že se stal muslimem. Nevyzpytatelné jsou cesty Boží.

Začal čínský nový rok – rok Vepře, který vystřídal rok Psa. Ať nad námi žádná zvířata nemají moci, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio