Týden očima Petra Schwarze: O zodpovědnosti, zájmech a medvědech

20. červenec 2019

„Dneska se dějí důležitější věci než nějaký ministr kultury,“ vysvětlil premiér Babiš, jak vidí současnou politickou krizi. Má naprostou pravdu.

To, že prezident Zeman odmítá dodržet nejvyšší zákon státu a boří tak ústavní pořádek v zemi a že premiér se tváří, že se ho to zas tak moc netýká, je mnohem důležitější. „Prezident bohužel jedná mimo rámec ústavy a jejích pravidel,“ řekl Právu profesor ústavního práva Jičínský, dlouholetý podporovatel současné hlavy státu.

Jiří Leschtina: Andreje Babiše čekají rány morové

Andrej Babiš

Poté, co policie skončila vyšetřování farmy Čapí hnízdo a navrhla obžalovat Andreje Babiše z dotačního podvodu, policisté rozjeli druhé dějství premiérovy pozoruhodné kauzy. Zahájili trestní stíhání holdingu Agrofert pro podezření z daňových úniků. K nim měl Agrofert dospět zadáváním obrovité fiktivní reklamy Čapímu hnízdu a následným snížením daňového základu.

Premiér se ale stále tváří, že on nic, on jen muzikant: „Já jsem jenom zprostředkovatel koaliční smlouvy,“ tvrdí. Pokud by tedy byl opravdu tento stát řízen jako firma, přichází Babiš se zajímavým výkladem hodnoty uzavřených smluv. Rozhodně když koaliční smlouvu uzavíral, tvářil se, že hodlá být premiér, a ne že bude jen nějaký zprostředkovatel vládnutí.

Sociální demokracie se rozhodla zatím ve vládě zůstat, premiér Babiš má o výměně ministrů s prezidentem jednat opět ve středu a jak dopředu avizoval, pokud by se to řešení nenašlo, pravděpodobně budou pokračovat po prázdninách. Tak zprostředkovatel se už našel, teď ještě by to chtělo nějakého premiéra, který by dodržování ústavy považoval za pro stát opravdu důležitou záležitost.

Čínské vměšování

Podle čínského ministerstva zahraničí vedení hlavního města Prahy narušilo česko-čínské vztahy a někteří jednotlivci proto nejsou čínským lidem vítáni. Číňané pohrozili, že Česko tímto způsobem může „poškodit své vlastní zájmy”, a zdaleka ne poprvé tak předvedli, že si z nějakého důvodu osobují právo se k nám chovat jako ke své podřízené zemi.

Ondřej Konrád: Primátor Hřib urazil city čínského lidu. Jiný kraj, jiný mrav

Zdeněk Hřib

„Je těžké být statečný, když jsi malé zvířátko,“ říká Prasátko z knížky o Medvídkovi Pú, a vzhledem k jeho miniaturnosti (aspoň podle původních ilustrací), se mu není co divit.

Prezidentova ústa Ovčáček na svém Twitteru neváhala čínskou nestydatost podpořit, vedení Prahy prý české zájmy a vztahy s komunistickou Čínou poškozuje „zcela záměrně, evidentně ve prospěch cizí moci“. To premiér Babiš Čínu do patřičných mezí odkázal:

„Primátor Hřib není můj podřízený, což v Číně možná obtížně chápou. Žijeme v demokratické zemi,“ uvedl pro Novinky. Je to opravdu neuvěřitelné – slibované ohromné čínské investice, kterými operuje prezident Zeman, se pořád nějak nekonají, zato vměšování z čínské strany je už víc, než dost.

Ruské občanství na Donbas

Evropský parlament v těsném hlasování potvrdil, že novou šéfkou Evropské komise bude německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová, kterou český premiér podporoval. Podle Babiše je velmi kompetentní ženou, její vize, jak je představila Europarlamentu, ale s postoji českého premiéra moc kompatibilně nevypadají.

Lída Rakušanová: S von der Leyenovou do Evropské republiky?

Ursula von der Leyenová

Snad úplně nejzajímavější pasáží byla v úterním projevu nové šéfky Evropské komise von der Leyenové před poslanci Evropského parlamentu její vize, která se týkala ekonomiky. 

Ruský prezident Putin těsně před ukrajinskými parlamentními volbami podepsal výnos, kterým nabízí jednodušší získání ruského občanství všem obyvatelům Donbasu, nejen těm, kteří už nyní žijí na území ovládaném Kremlem podporovanými povstalci. Ruský pas obdrží ukrajinští občané s podmínkou, že Rusku slíbí věrnost. Kreml to označuje za „humanitární gesto“, Ukrajina jako pokračování ruské agrese. 

Marocký soud udělil třem mužům trest smrti a dalších jednadvacet lidí s odsoudil k různým trestů od pěti let vězení po doživotí za vraždu dvou skandinávských turistek v pohoří Atlas. Odsouzení se hlásili k Islámskému státu, v muslimské zemi se s nimi nemazali.  

Útěky a medvědi

V Česku oslavila osmdesátiny ikona popkultury významem přesahující naše hranice – Karel Gott a s ním velké množství jeho fanoušků a fanynek. Někteří čekali dva dny v deštivém počasí na ulici před pražskou prodejnou, aby si mohli za 50 korun koupit jeden z pěti tisíců kousků papíru, které vypadaly jako eurobankovka, s Gottovou podobiznou v hodnotě nula Euro. O pár dní později se tyto kusy papíru prodávaly na internetu až za dvacet tisíc.

Petr Schwarz

Na nové padesátilibrové bankovce, což je ve Velké Británii bankovka s nejvyšší nominální hodnotou, bude podle oznámení guvernéra centrální bank podobizna Alana Turinga. Geniálního matematika, zakladatele moderní informatiky, který rozluštěním nepřátelských kódů pomohl porazit nacistické Německo, aby byl po válce odsouzen za tehdy v Británii trestnou homosexualitu, donucen postoupit hormonální léčbu, a nakonec spáchal sebevraždu. Posmrtné omluvy za nelidské zacházení se mu dostalo od britského premiéra po více jak půlstoletí.

Český turista se zranil ve Vysokých Tatrách na útěku před medvědem. V severní Itálii utekl pro změnu medvěd, překonal přes čtyři metry vysoký elektrický ohradník se sedmi tisíci volty a stal se místním hrdinou. Ať nám ploty nikdo nestaví, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.    

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio