Týden očima Petra Schwarze: Na cestě k jednomu názoru

23. únor 2019

Někteří čeští politici měli tento týden ambici přiblížit realitě nesmrtelná slova klasiků, bohužel se soustředili na klasiky českého humoru.

Premiér Andrej Babiš vstoupil do tohoto týdne jako staronový předseda hnutí ANO, což vskutku nebylo překvapivé. Neobvyklé bylo pouze to, že tentokrát ho na celostátním sněmu hnutí volilo „pouhých“ 86 % delegátů.

Kubičko: Sněm ANO byl spíš prezentace. Nikdo z těch, kdo hlasovali proti Babišovi, nepovstal, aby řekl proč

Andrej Babiš na sněmu ANO

Jakou tvář ukázalo vládní hnutí ANO na svém volebním sněmu? Jaké priority si stanovuje pro budoucnost? A proč se staronový předseda Andrej Babiš vymezoval vůči ekologické politice Evropské unie?

Ve svém kandidátském projevu do volby bez protikandidáta Babiš deklaroval, že by chtěl znovu sjednotit naši názorově rozdělenou zemi. Trochu problém pro tento nemalý úkol je fakt, že ta země mu zatím nepatří, tak jako hnutí ANO – kde, abych parafrázoval pana Wericha, zprvu rozdílné názory se pomalu sbližují, až ty Babišovy nabudou vrchu.

Nechci slevu zadarmo

Hned zkraje týdne sjednotila národ ministryně průmyslu a obchodu z Babišovy stáje Marta Nováková tvůrčí aplikací okřídlené hlášky Miroslava Šimka „Nechci slevu zadarmo.“

Podle paní ministryně si můžeme sami za to, že máme drahá mobilní data, protože se místo využívání těch drahých dat radši připojíme k wifině, zatímco kdybychom je kupovali, tedy operátorům za ně zaplatili více, byla by ta data levnější. Tato neotřelá ekonomická teorie má spoustu možností využití, uvidíme, jak se na úřadu paní ministryně projeví třeba při chystaném budování jaderných bloků.

Lukáš Kovanda: Ministryně je zralá na nedostatečnou

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO)

Češi si prý sami mohou za to, že mají drahý internet v mobilu. Kdyby častěji dávali drahým datům přednost třeba před wi-fi sítí, datové tarify operátorů zlevní.

Prezident Miloš Zeman se sice hlásil k tomu, že je českým Trumpem, ale pozvánku do Bílého domu ani po dlouhém čekání nedostal. Dostal ji ale zato tento týden Andrej Babiš, který má podle svých slov zase s Trumpem stejnou krevní skupinu. Věřme, že je tedy Trump AB pozitivní, Česku by to pomohlo. A třeba by tedy mohl Babiš svému krevnímu spřízněnci vysvětlit, že hrozit svým evropským spojencům zavedením 25% cel na dovoz automobilů k přátelským vztahům nepřispívá.

Peníze nesmrdí

Našimi nejbližšími spojenci by podle Babiše měly být země visegrádské čtyřky, to znamená také Polsko, jenže s naším severním sousedem nás rozhádalo hovězí. Zatímco v minulých týdnech sice ministr zemědělství Toman neustále mluvil o tom, kde všude se mělo závadné polské hovězí objevit, ale pořád se žádné fakticky závadné nenašlo, tento týden se objevila zásilka několika set kilogramů  se salmonelou.

Čtěte takéPolské hovězí začne kontrolovat i Slovensko. Veškeré maso ze závadné zásilky do Česka se našlo

A přestože není jasné, kde se do něj ta salmonela dostala, ministerstvo zemědělství nařídilo kontroly všeho dováženého polského hovězího, což Poláci považují za šikanu a vyvrcholení české kampaně proti jejich zemědělským výrobkům. Tu zase některé hlasy z Polska přičítají tomu, že náš premiér má ve svěřenském fondu potravinářské impérium a zemědělským velkopodnikatelem je i náš ministr zemědělství.

Poněkud pikantní pak je, že s oním nakaženým polským hovězím tu obchodovala firma, která je součástí Agrofertu. To je opravdu zvláštní paradox – zakladatel Agrofertu Babiš opakovaně kvalitu polských potravin kritizoval, firma z jeho svěřenského fondu ale nemá problém je Čechům prodávat. Peníze nesmrdí. 

Svoboda v praxi

Hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura poskytlo tento týden názorné školení, co vlastně jeho název znamená. Poté, co poslanec a severomoravský šéf hnutí Volný ohlásil kandidaturu na předsedu, jeho organizace byla zrušena o on se stal řadovým členem.

Petr Schwarz

A když nedopadla anketa na stránkách hnutí ohledně přijetí 14 syrských sirotků z řeckých táborů podle představ vedení SPD, byla prostě zrušena, protože prý hlasovali i příznivci jiných stran. Přímá demokracie v praxi – vyhovíme přání voličů, pokud se nám bude líbit.

Ať si z nás radši nikdo legraci nedělá, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio