Týden očima Petra Schwarze: Letní pohádky. Někdy i s dobrým koncem

3. srpen 2024

Letní olympijské hry v Paříži zatím českým fanouškům přinášejí více zklamání než radosti. Samá zklamání a spoustu problémů k tomu také způsobila českým stavebníkům, úředníkům stavebních úřadů, architektům a dalším na začátku července spuštěná digitalizace stavebního řízení, zatím rozhodně nefunguje, jak má.

Ministr pro místní rozvoj a zároveň předseda Pirátů Bartoš se už za potíže omluvil, pro něj a jeho stranu to je velice citelná blamáž, když právě na slibech světlých zítřků s digitalizovanou státní správou stojí klíčová část Pirátské politické image.

Čtěte také

Poláci dostavěli dálnici od českých hranic k Baltskému moři a celkem pochopitelně si nemohli odpustit rýpanec vůči českým úřadům – k tomu, aby řidiči mohli dojet za pár hodin po dálnici k Baltu z Prahy, totiž chybí dostavět pětačtyřicetikilometrový úsek za Trutnovem, který přitom nejen chybí dostavět, ale vůbec začít stavět.

Ožily vzpomínky na legendární Most špionů mezi berlínským Wannsee a Postupimí, na kterém si za studené války několikrát Západ a sovětský blok vyměnily své uvězněné špiony. I když pravda, v mnoha případech to byli spíše východní špioni za východní politické vězně.

Ať si můžeme užívat letních pohádek

Podobné to bylo i tento týden, kdy se v turecké Ankaře uskutečnila největší výměna vězňů za téměř 40 let mezi Ruskem a jeho satelitem Běloruskem na jedné straně a několika západními zeměmi na straně druhé.

Čtěte také

Zatímco z ruských kriminálů se tímto způsobem dostali například opoziční novinář a politik Kara-Murza, odsouzený na 25 let za velezradu spočívající hlavně v kritice ruské agrese, několik Navalného spolupracovníků odsouzených rovněž k drakonickým trestům, 70letý lidskoprávní aktivista Orlov, nedávno odsouzený na léta za kritický článek, umělkyně Skočilenková, která měla sedět sedm let za výměnu několika cenovek v obchodě za cedulky s protiválečnými hesly, či americký novinář The Wall Street Journal Gershkovich, pracující v Rusku s akreditací ruské vlády a odsouzený v tajném procesu na 16 let za údajnou špionáž pro CIA.

Rusko si na oplátku vyžádalo několik svých odhalených špionů pracujících na Západě pod falešnou identitou, hackera, který kradl pro ruskou vládu citlivé informace, dalšího hackera, který okradl americké banky o miliony dolarů, a především v Německu usvědčeného a odsouzeného vraha Krasikova, který v Berlíně ubodal čečensko-gruzínského exilového disidenta.

Čtěte také

To pravděpodobně objasňuje i případ německého zdravotníka Kriegera, který byl odsouzen před pár dny v Bělorusku k trestu smrti za údajný terorismus, nato Lukašenkem omilostněn a vzápětí vyměněn – Německo totiž původně chtělo Krasikova vyměnit pouze za Navalného, ten ale náhle v ruském lágru zemřel.

Ostatně po výměně Kreml přiznal, že Krasikov je vysokým důstojníkem elitní jednotky ruské tajné služby, jak tak brutální vrazi v kremelských službách bývají. Ostatně ruský vůdce Putin své vyměněné přivítal na letišti a slíbil jim všem vysoká státní vyznamenání.

Orbánovo Maďarsko umožní získat občanství každému, kdo za to zaplatí, vyloučeni nejsou ani Rusové a Bělorusové, kteří se tak mohou dostat do Evropy bez prověření, což minimálně pro zbytek Unie znamená velké bezpečnostní riziko. Další neprověření Rusové a Bělorusové se mohou do schengenského prostoru dostat s okamžitou platností jako gastarbeiteři s maďarskou národní kartou. Unijní orgány žádají vysvětlení, my se můžeme jen ptát, co na to Orbánův spojenec Babiš. 

Čtěte také

Návštěvníci veřejné pláže na písečném ostrově Misquamicut Beach na pobřeží amerického státu Rhode Island se ocitli pod náletem obřího roje velkých vážek. Zatímco v Česku se zatím neobjevily pravidelné letní zprávy o pozorování velkých kočkovitých šelem, které pravda pak mají většinou schopnost zmizet bez jakékoli stopy, obyvatele slovenské Dubnice nad Váhom děsí několikametrová anakonda, která má údajně pobývat v přilehlých Prejtských jezerech a rdousit tam labutě i nebohého malého psíka.

Zpráv o tom jsou plné sociální sítě, objevili se i rybáři tvrdící, že viděli hada i zakousnuté labutě, což je samo o sobě dost podivné, protože hadi neloví pro zábavu, ale hmatatelné důkazy chybí a police vše považuje za poplašnou zprávu.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

To v lesích u Amersfoortu v provincii Utrecht přímo uprostřed Nizozemí se zhmotnila ve většině Evropy známá a již před více než čtyřmi sty lety poprvé písemně zaznamenaná pohádka o Červené Karkulce – během krátké doby tam vlk napadl dvě malé holčičky, jednu z nich pokousal, druhé odnesl psa, a při dalším útoku se zmocnil i psa na vodítku. Ať si můžeme užívat letních pohádek, ale jen těch s dobrým rozuzlením, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.