Týden očima Petra Schwarze: Krok sem, krok tam, krok zpátky

23. listopad 2019

V předvečer oslav kulatého výročí 17. listopadu se na pražské Letenské pláni sešlo na demonstraci iniciativy Milion chvilek pro demokracii podle různých odhadů čtvrt milionu až 300 tisíc lidí k protestu proti vládě premiéra Babiše.

Podle pořadatelů by měl Babiš do konce roku odstoupit, pokud neodvolá ministryni spravedlnosti Marii Benešovou a nezbaví se Agrofertu.

Čtěte také

Výzvu spolku, volající v kostce po slušných demokratických politicích, občanech, kteří se zajímají o to, co se děje a chtějí pro společnost něco udělat a zemi, která nabízí důstojné podmínky k životu, tedy samé věci, které by měly být tak trochu samozřejmé, ale bohužel stále nejsou, by podle Andreje Babiše mohli podepsat všichni včetně jeho samotného. Skvělé, tak ještě od slov k činům.

V projevu k výročí 17. listopadu projevil Babiš dost nečekanou sebereflexi i sebekritiku. Vyzdvihl odvahu Václava Havla, vyjádřil poděkování a pokoru těm, kteří před třiceti lety vyrazili demonstrovat i Občanskému fóru, a dokonce se vyznal, že není pyšný, že byl tehdy člen KSČ.

Jenže to zas dost shodil, když se v Mladé frontě Dnes vymlouval, že se prý jako pracovník zahraničního obchodu nemohl za socialismu vlastně ani dozvědět, že normální lidé nemohou třeba cestovat volně jako on.

Všichni, kdo se snaží udělat dojem

Při své návštěvě Ukrajiny se pak zase předvedl jako jednoznačně prozápadní politik, za Českou republiku bez obezliček známých od prezidenta Zemana odsoudil anexi Krymu, podpořil Ukrajinu proti ruské agresi a vyjádřil se, že nevidí jiné řešení konfliktu na východě Ukrajiny než obnovu ukrajinské svrchovanosti mírovou cestou.

Čtěte také

Ruský prezident Putin naopak ve svém projevu na moskevském investičním fóru tvrdil, že prý jeho země nikoho neohrožuje. Na Ukrajině, v Gruzii, či koneckonců v Moldávii by asi byli jiného názoru.

Ve stejném projevu si Vladimir Putin zavěštil, že některé země východní Evropy by už za necelých deset let mohly chtít opustit Evropskou unii. To by podle Putina mohlo nastat už někdy začátkem roku 2028, kdy tyto země budou už dost bohaté na to, aby z unijního rozpočtu dostávaly další peníze na svůj rozvoj, ale kdy by naopak měly samy začít přispívat na ty chudší.

Smutné na tom je, že Putin může mít v tomto případě pravdu, i u nás je dost lidí včetně části politiků přesvědčených, že Unie je něco jako kasička, ze které si můžeme brát, ale nic nevracet.                

Čtěte také

Mimochodem, za nejlepšího polistopadového prezidenta označila podle nového průzkumu veřejného mínění agentury STEM/MARK většina lidí Václava Havla, jako druhého nejlepšího Havlova nástupce Klause a jako posledního Klausova nástupce, současného prezidenta Zemana. Jestli bude tato tendence pokračovat i po příštích prezidentských volbách, tak se v osobě příští hlavy státu vážně máme na co těšit.

Jedna perlička z Poslanecké sněmovny. Její hospodářský výbor tento týden jednal o poslaneckých návrzích na přesuny peněz v rozpočtu na příští rok. Nakonec podpořil pouze čtyři přesuny navrhované dvěma komunistickými poslankyněmi a posvěcené Babišovou ministryní financí Schillerovou za asi jeden a čtvrt miliardy.

Skoro půlku z této částky tvoří 600 milionů, které se mají vzít podpoře výzkumu a inovací a dát na stavbu bytů a škol v malých obcích, tedy přesunout z kapitoly „investice do budoucna“ do kapitoly „dárky pro voliče – projíst hned“. Nejsou to přitom ani dva měsíce, kdy premiér Babiš při projevu v OSN halasně ohlašoval, že hodlá z Česka udělat evropskou jedničku v inovacích. Škrtání stamilionů na inovace je k tomuto cíli vskutku podivuhodná cesta.

Petr Schwarz

Trapas nejen tohoto týdne si přivodil šéf Tesly Elon Musk, když představoval nový pick-up s názvem Cybertruck a s karosérií jak z nějakého spíš staršího sci-fi filmu, která má být navíc z nějakého důvodu neprůstřelná. Což chtěl Musk s patřičnou pompou demonstrovat a tak vyzval šéfdesignéra Tesly von Holzhausena, aby na okénko hodil kovovou kouli. Okénkem sice neproletěla, ale rozbila ho, a stejně dopadl i opakovaný pokus na druhém okénku. Ať všichni, kdo se hlavně snaží udělat dojem, dopadnou stejně, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio