Týden očima Petra Schwarze: Jednotně, v dvojstupu

17. duben 2021

V Česku opět udeřil mráz a sněžilo, jaká bude úroda především ovoce, to je zatím ve hvězdách. To francouzští vinaři už mají jasno, škody budou největší za desítky let a v miliardách eur, přinejmenším třetina úrody je pryč a některým mráz zničil celé vinice.

Uplynul týden od slov staronového předsedy ČSSD a prvního vicepremiéra Hamáčka, že chaoticky působí vláda kvůli politikům hnutí ANO, a že on nebude spát, aby sociální demokraty dostal znovu do sněmovny. Za ten týden toho Hamáček stihl hodně, včetně toho, že se přechodně zhroutil – on totiž politik v důležité funkci trpící spánkovou deprivací nebývá to nejlepší řešení.

Čtěte také

Prvním krokem bylo, že hned v pondělí skončil ve vládě Hamáčkův neúspěšný soupeř v boji o vedení strany, ministr zahraničí Petříček. Cestu do sněmovny by totiž podle Hamáčka mělo umést to, že ČSSD bude mluvit jedním hlasem. Výsledek se dostavil vzápětí, ze sněmovních kandidátek ČSSD se stáhlo několik kandidátů v čele s pardubickým hejtmanem Netolickým, už jediným sociálně demokratickým hejtmanem, který tím, že po loňských volbách dokázal setrvat v čele svého kraje, zaznamenal jediný významnější sociálně-demokratický volební úspěch za poslední roky.

Věci se děly i Hamáčkově resortu vnitra – policie oznámila, že i když vláda zachovala zákaz setkávání více než dvou lidí, ona to nehodlá venku ani uvnitř kontrolovat. Takže tu máme vládní nařízení, o kterém policie veřejně říká, že když ho někdo bude porušovat, nic se mu nestane, což je inovativní přístup.

Ať nenaletíme těm, kteří nás tahají za nos

Na Petříčkovo místo měl nastoupit ministr kultury Zaorálek a na Zaorálkův post viceprezident Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce Birke.

Čtěte také

Podle prezidenta Zemana měl být náchodský starosta Birke „vynikajícím ministrem kultury“, ale velká část kulturní obce si to nemyslela a proti výměně protestovala, i když Birke ujistil, že ve svém městě zná secesní divadlo s ochotnickými soubory, galerie, ZUŠku i spolky a navíc tam rekonstruují zámecký vršek, a že zvládne ministrování i dohromady se starostováním, protože chce určitě o víkendech oddávat.

Jenže Zaorálek odmítl na zamini přejít, protože od doby, kdy v jeho čele působil, přišlo o řadu kompetencí, je „vykuchané“, a navíc jmenování Birkeho na kulturu považoval za „příliš odvážný plán“.

Na ministerstvo zahraničí tedy Hamáček vyslal svou pravou ruku z vnitra, náměstka Jakuba Kulhánka, který i na zahraničí dělal dříve náměstka právě Zaorálkovi, ale byl odejit. Premiér Babiš Kulhánkovu nominaci přivítal slovy, že je to „slušný kluk“ a hlavně mu kladl na srdce, ať se nemotá do shánění vakcín. Kulhánek se podle svého prohlášení hodlá snažit, aby zahraniční politika mluvila jedním hlasem a věnovat se covidové agendě a podpoře vládní vakcinační strategie.

Čtěte také

A Hamáček se zřejmě v rámci onoho jednoho hlasu náhle rozhodl vydat na tři dny do Moskvy zajišťovat při jednání s ruským ministrem průmyslu do budoucna dodávku vakcíny Sputnik, která je podle premiéra Babiše ale už slíbená. Podle zpráv z pátečního večera ale předseda vlády Hamáčkovi cestu zatrhl. Snad se tedy Hamáček aspoň vyspí. Nějak se mi v poslední době pořád vybavují slova nádherně absurdních písní nedávno zesnulého Jana Vodňanského, v tomto případě „sevřeně, v dvojstupu, obcházejí chalupu, smělý úsměv na líci, tak mi dupou králíci.“ Nevím, čím to je.

Zloději ve Velké Británii ukradli z výběhu údajně největšího králíka na světě, přes metr a čtvrt měřícího Daria. Francouzští nakladatelé se topí v dodaných rukopisech – podle průzkumu během koronavirového lockdownu začalo psát přes 5 milionů Francouzů.

Petr Schwarz

Na přílišnou důvěru v to, že vše, co najde v počítači, musí být pravda, doplatila zamilovaná indická žena – soud odmítl její žalobu, kterou se domáhala svatby s už pravda ženatým princem Harrym, jehož sice nikdy neviděla, ale zato si s ním podle svého přesvědčení dopisovala na sociálních sítích, kde se od něj dočkala vyznání lásky a mailem pak i příslibu sňatku. Ať jen proto, že nám tvrdí to, čemu bychom rádi věřili, nenaletíme i těm, kteří nás tahají za nos, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio