Torontští záchranáři sklízejí chválu za to, že po útoku zabránili panice

Na webových stránkách kanadského listu Toronto Star najdeme komentář, který chválí uměřenou reakci bezpečnostních složek a úřadů na útok, při kterém řidič dodávky záměrně najížděl proti chodcům. „V Torontu se stalo v pondělí něco strašného,“ uvádí text, který ale zároveň reakci úřadů označuje za „vynikající“.

Pětadvacetiletý útočník, původem z torontského předměstí Richmond Hill, který podle úřadů zřejmě není spojený s žádnou teroristickou organizací, zabil na rušné třídě v severní části města nejméně 10 lidí a dalších 15 zranil. Toronto Star v editorialu píše, že „strašný čin Toronto hluboce zasáhl i proto, že ho město, kde jindy bývá klid, vůbec nečekalo“. 

Ale stalo se i něco pozitivního, přidává redakční úvodník. Politikové a zástupci policie se totiž drželi faktů. Hned zpočátku odmítli spekulovat o tom, co by za útokem mohlo stát, a to i přes netrpělivost novinářů a dalších lidí, kteří žádali okamžitá vysvětlení. Nepodněcovali strach, ani nezneužívali situace k získání laciných politických bodů.

Panika nenastala

Rovněž veřejnost – snad až na několik obvyklých výjimek – na sociálních sítích nikoho neodsuzovala a na nikoho neukazovala prstem. „Samozřejmě, že se dostavil šok, když násilí zasáhlo srdce města, které se zdálo být vůči podobným věcem imunní. Jen minimum reakcí ale bylo zlostných a nenastala všeobecná panika z možného terorismu,“ chválí Toronto Star.

Úřady podle novin nereagovaly přehnaně, a nenásledovala proto tvrdá bezpečnostní operace, která by situaci ještě zhoršila a rozsah hrozby dál zveličila. Policejní opatření byla poměrně uměřená a většina torontského dopravního systému zůstala v běžném provozu.

Kanadský list oceňuje i bezprostřední zásah policie, který se obešel bez krveprolití. Jednomu ze strážců pořádku se podařilo útočníka rychle zadržet. A to přesto, že řidič byl zřejmě připraven zemřít. Policisty se snažil vyprovokovat máváním kovovým předmětem – který se pak ukázal být mobilním telefonem – a nutil je, aby ho zastřelili. Pachatel ale zůstal na živu a veřejnost tak bude moci díky soudnímu přelíčení vyslechnout jeho vlastní vysvětlení, proč tak hrozný čin spáchal.

Dobrá vizitka

To všechno je pro Toronto dobrá vizitka, myslí si editorial. „Všichni jsme si velmi dobře vědomi toho, že v nedávných měsících byla použita nákladní auta a dodávky k zabíjení lidí z ideologických nebo náboženských důvodů,“ připomíná Toronto Star útoky v Barceloně, Nice, Londýně, Stockholmu nebo New Yorku. Všude tam se auta stala vražednou zbraní pro stoupence teroristů a radikálních ideologií.

Na základě takové zkušenosti by se po incidentu v Torontu dal snadno vyvolávat strach a podezíravost k menšinám, zvláště pak k muslimům. Až na několik příspěvků na sociálních sítích se však nic podobného nestalo.

Veřejnost si nyní každopádně zaslouží znát celý příběh, který s útokem souvisí. Stále je možné, že čin měl politický nebo ideologický motiv, a to i přesto, že již včera torontská policie uvedla, že o takovém faktu zatím nemá důkazy, píše Toronto Star.

autor: mam
Spustit audio

Související