Thajská média čelí kritice, že ohrozila záchranu uvázlých fotbalistů

10. červenec 2018

Thajská média čelí ostré kritice za přílišnou soutěživost při pokrývání záchranné operace v jeskynním komplexu Tcham Luang Nang Non. Někteří novináři jsou obviňováni z porušování etických pravidel, či dokonce z ohrožení bezpečnosti vrtulníku používaného k přepravě přeživších.

Stránky thajské veřejnoprávní televize Thai PBS uvádějí, že se nelichotivé soudy snesly zvláště na ty noviny a televize, které ukázaly snímky a jména čtyř chlapců zachráněných v neděli za dramatických okolností. A třeba vlivnému mediálnímu domu Workpoint News hrozila žaloba za to, že během záchranné operace jeho stanice odvysílaly komunikaci mezi státními činiteli. Na začátku tohoto týdne se proto společnost musela omluvit.

Čtěte takéONLINE: Všech dvanáct thajských fotbalistů a trenér jsou venku. Za potlesku je převezli do nemocnice

Jiný vysílatel PPTV neušel výtkám proto, že v neděli večer dovolil svým zpravodajům vypustit dron poblíž záchranářského vrtulníku. I tato firma se za incident omluvila. Thajské letectvo totiž popřelo, že by bezpilotní prostředek měl povolení.

Jak se zachovají teď?

Tyto události dokládají soutěživost, s níž se thajská média zhostila pokrytí náročné záchranné operaci, která vzbudila pozornost celého světa. I mnozí mediální odborníci poukazují na etické prohřešky. Nejvíce kritiky však dorazilo od uživatelů sociálních sítí, kterým vadí údajně nízká profesionalita masových médií.

Thajské sdružení audiovizuální novinářů žurnalisty vyzvalo, aby se podřídili etickému kodexu a aby respektovali soukromí lidí zapojených do záchranné akce.

Profesní organizace apeluje na média, aby byla opatrná zvláště při rozebírání osobních údajů zachráněných, a aby nebrzdila záchrannou operaci. Úřady předpokládají, že v provincii Čchíengráj na severu Thajska ji pokrývá přes tisíc novinářů z celého světa, dodává server veřejnoprávní televize.

autor: mam
Spustit audio