Texty o lásce vždycky musím něčím zaprasit, říká Ester Kočičková

13. květen 2018

„Zakázkovým textařem bych asi být zvládla, ale člověk se musí rozhodnout. Mě spíš baví psát si to, co chci. Takže si to často musím zpívat sama,“ směje se nedělní host Osobnosti Plus, moderátorka, zpěvačka a herečka Ester Kočičková.

„Často říkám, že zpívám jen proto, abych zužitkovala své texty. Protože ty mě na tom baví nejvíce. Nikdo je vlastně nechce, protože jsou vždycky nějak divné. Mám třeba texty o lásce, ale vždycky je musím nějak zašpinit, zaprasit,“ říká textařka a dodává:

„Romantickou lásku jsem kdysi asi zažila, ale potom přišly vždycky ty ťafky a rány a nikdy se romantické snění nenaplnilo v té skutečné romantické podobě. A když, tak na velmi krátkou dobu a konce byly vždy příšerné. Proto to už rovnou do textů dávám.“

Zpěvačka, textařka a moderátorka Ester Kočičková, vlastním jménem Renata Kozáková, rozená Divišová se narodila 13. ledna 1968 v Klatovech. Pseudonym Ester Kočičková získala v tvůrčí skupině ČRo Rádio Mama, kde účinkovala jako studentka v zábavném pořadu Kamenná školka. Pro Českou televizi moderovala pořady Ženský hlas (2002), Dvojhlas (2003), Nejhorší vyhrává a Pavlač Ester Kočičkové (2008). Jako zpěvačka intepretuje šansony s vlastními texty a s hudbou skladatele Lubomíra Nohavici, který ji také doprovází na klavír.

Ráda bavím sebe samotnou

Během rozhovoru Ester Kočičková zmiňuje svůj kladný vztah k herecké improvizaci, kterou studovala u Jaroslava Duška. „Tyto principy se asi dají naučit. Při naprosté improvizaci, kde není ani zadané téma, kde vy, ani ostatní herci a ani muzikanti netuší, co se bude dít, je ale důležité být uvolněný a mít nějaký arzenál technik. Umět zatančit, nebát se promluvit, zazpívat. Čím víc toho znáte, tím lépe můžete reagovat na inspiraci shůry. A vlastně se tak stát průtokovým kanálem oné inspirace. Téma se vytváří teprve samotnou hrou.

Nejsem feministka asi tak, jako nejsem komunistka nebo vegetariánka.
Ester Kočičková

To mě baví, protože to dává ohromnou možnost pobavit sebe sama. To jsou ty krásné momenty, kdy se odbouráte, protože to, co vás napadne, musíte hned udělat. Pokud to má být úspěšná improvizace, tak nesmíte klást rozum mezi sebe a inspiraci. A pak i diváci poznají, že tohle jsme opravdu nemohli vymyslet. Mám ráda ten trans, kdy se do toho položím,“ říká o sobě host Barbory Tachecí.

Škrty starostů 

V minulosti tato moderátorka často vyjadřovala své znepokojení nad politickými stranami a událostmi. Dnes se naopak tématům aktuální politické situace vyhýbá. „Říkám si, že na to nemám kapacitu. Co potřebuji, je udržet se v nějaké kondici, znovu cvičit hormonální jógu, věnovat se psovi. O politice jsem ztratila veškeré iluze. A mohu říct, že jsem i na vlastní kůži pocítila to, když jsme třeba hráli v klubech.

Pokud mohu být otevřená, vysvětlím, jak tomu je. Jedna strana se dostane ve městech do vedení. A často, pokud je klub dotován, každý starosta dostane na stůl plánovaný dramaturgický záměr a má právo v něm jakkoli škrtat. A pak mi volají vedoucí těch klubů a říkají: oni mně vás neschválili. Taková cenzura velice irituje a říkám si potom: Proč? Co se s námi stalo?“

Poslechněte si celý rozhovor s Ester Kočičkovou.

autoři: Barbora Tachecí , kte
Spustit audio

Související