Syn Roberta Kennedyho žádá nové vyšetřování atentátu na svého otce

11. červen 2018

Arab Sirhan Sirhan si v kalifornském vězení odpykává doživotí za vraždu demokratického senátora a uchazeče o prezidentský úřad Roberta Francise Kennedyho, od které v těchto dnech uplynulo přesně padesát let.

Jeho syn Robert Kennedy mladší však není přesvědčený, že pachatelem atentátu byl Sirhan nebo že vraždu spáchal sám, a požaduje nové vyšetřování, píše agentura AFP. Podotýká, že stejný názor sdílí nejméně jeden z jeho žijících osmi sourozenců. Senátor Kennedy byl zavražděn ve věku 42 let 5. června 1968 v hotelu Ambassador v Los Angeles.

Mladší bratr prezidenta Johna Kennedyho byl postřelen v hotelové kuchyni hned po projevu po svém vítězství v kalifornských prezidentských primárkách. Den nato na následky zranění zemřel.

RFK musí zemřít

Čtyřiadvacetiletý vrah Sirhan se narodil v Jeruzalémě a do Spojených států se s rodinou přistěhoval v roce 1956. Byl odsouzen za to, že na Kennedyho vypálil smrtící rány. Sirhan se k vraždě doznal, ale tvrdil, že si nepamatuje, že by ji spáchal.

Jako jeden z důkazů byl u soudu předložen jeho deník, kam si napsal, „RFK musí zemřít“. Soud to považoval za důkaz jeho nenávisti vůči Kennedymu kvůli senátorově podpoře Izraele.

Sirhan byl zatčen na místě činu, stále s pistolí v ruce, ale brzy se objevila tvrzení, že existoval i druhý střelec. Svědci i expert na akustiku vypověděli, že bylo vypáleno 13 ran, jenže Sirhanova zbraň jich mohla vystřelit jen osm. Kennedy byl navíc zasažen za pravým uchem z pistole z bezprostřední blízkosti, zatímco Sirhan stál přímo proti němu.

Dnes 64letý Robert Kennedy mladší byl třetím z jedenácti dětí senátora a jeho ženy Ethel. Nedávno přiznal deníku Washington Post, že v prosinci navštívil Sirhana ve věznici, protože byl „zvědavý“ a „znepokojovaly ho předložené důkazy o vraždě“, informuje AFP. Podle něj byl možná odsouzen nepravý pachatel. Totéž si myslí i jeho 66letá sestra Kathleen Kennedyová Townsendová, která rovněž podporuje nové vyšetřování.

Obnovení procesu?

O to se už dlouho snaží i Paul Schrade, který byl spolu se čtyřmi dalšími lidmi při střelbě zraněn. Dnes 93letý bývalý zaměstnanec hotelu říká, že Sirhan zranil jeho i ostatní, ale problém je podle něj v tom, že nepostřelil Roberta Kennedyho. Schrade si stále klade otázku, proč policie nepátrala po druhém střelci. Podle něj o něm věděla od samého začátku, ale „nechtěla zjistit, o koho jde“.

Další dvě Kennedyho děti, Joseph a Kerry však nové vyšetřování nepodporují. Podle nich by se měl svět soustředit na hodnoty, které jejich otec propagoval, a na jeho odkaz, nikoli smrt. Není ostatně příliš velká naděje, že by se vyšetřování obnovilo. Když o to před pěti lety žádal Sirhan, soudce jeho žádost zamítl s tím, že tvrzení o třinácti ranách místo osmi nestačí.

Podle soudce lze i ránu za Kennedyho uchem vysvětlit „nastalým zmatkem“; senátor možná otočil hlavu, když atentátník vystřelil. Sirhan Sirhan byl nejprve odsouzen k trestu smrti, ale verdikt byl v roce 1972 změněn na doživotí, když Kalifornie nejvyšší trest zrušila. Všechny jeho žádosti o podmínečné propuštění však byly zamítnuty, připomíná AFP.

autor: gzb
Spustit audio

Související