Stranická doktrína slušnost politiků nezajistí, vše je o jednotlivcích, tvrdí komunální politička

19. říjen 2018

V nedávných komunálních volbách uspěla sdružení nezávislých kandidátů. Na mnoha místech se stávají součástí koalic, které povedou obce v následujících čtyřech letech. Vyhledávají lidé dnes spíš osobnosti nesvázané s velkými politickými stranami?

„Je to pro voliče nečitelné. Ještě horší jsou různé konglomeráty hnutí a stran, jako je tomu v Teplicích. Volič pak nemá žádnou představu, jak se to sdružení bude chovat,“ uvedl v pořadu Pro a proti senátor a bývalý starosta Teplic Jaroslav Kubera (ODS).

Podle něj si i sdružení a hnutí dříve nebo později musejí stanovit nějaká pravidla a prosazovat nějakou konkrétní politiku.

„Problém je, že lidé nevěří politickým stranám, protože se chovaly špatně. Lidé tedy spoléhali na jednotlivce. Ale situace, kdy je v Poslanecké sněmovně 9 subjektů, nikam nevede, protože se jen hádají mezi sebou.“

Ze zkušenosti vím, že jedna paní napíše petici, kterou jí podepíše pár lidí, a pak mluví jménem celého sídliště. To je velmi nebezpečné, protože takové sdružení velmi jednoduše může ovládnout jedinec a ostatní tam jsou jen do počtu.
Jaroslav Kubera

Senátor vidí jako problém, když je subjektů zvláště ve velkých městech mnoho. „Ty si pak vybíjejí svou energii soupeřením mezi sebou místo toho, aby se staraly o obecné blaho.“

„Mám jen tu výhradu, že těch sdružení je tolik, že většinou nemají ani svoje členy. Jsou na začátku a teprve za pět nebo deset let se ukáže, kolik jich zbude... Programy jsou pro voliče důležité, potíž je, když je situace nečitelná,“ shrnul Jaroslav Kubera.

Buďme rádi, že lidé do politiky vůbec jdou

Vedoucí politického uskupení Fórum Jihlava Karolína Koubová je přesvědčena, že obecně je prospěšné, když se do politiky dostávají schopní lidé, kteří by jinak měli ostych, nebo se nechtějí vázat s politickou stranou.

„I my samozřejmě máme vnitřní pravidla. Strukturu i program jsme měli veřejný, ale ne každému to stačí. Jsem zastánce toho, že to je skutečně o lidech a jednotlivcích.“

O tom, že by se Fórum Jihlava přeměnilo v politickou stranu, prý jeho členové uvažují. „Ale jsme malí, takže je pro nás velmi obtížné zadministrovat politickou stranu a stát se součástí systému.“

Vše záleží na lidech. Žádná stranická doktrína nezajistí, že se nějaký jedinec nebude chovat nepředvídatelně. Naopak lidé, kteří jsou sdruženi v nějakém nezávislém spolku, musejí být mnohem disciplinovanější, protože je nesvazují pravidla.
Karolína Koubová

Politička věří, že zásadní je, když jednotlivci chtějí dělat něco pro město. „A jestli si vyberou cestu, že půjdou za jiným subjektem než politickou stranou, nebo vstoupí do klasické politické strany, to už jedno… Ve výsledku buďme rádi, že lidé do politiky vůbec jdou.“

„Musíme se jako sdružení učit, ale máme zase výhodu v té energii, kterou do toho vkládáme, musíme si v týmu pomáhat, takže vše brzy doženeme,“ předpověděla Karolína Koubová.

autoři: Veronika Sedláčková , oci
Spustit audio

Související