Stále více ortodoxních židů se chce zapojit do pracovního procesu, říká analytička Irena Kalhousová

27. únor 2019

Analytička a expertka na Blízký východ Irena Kalhousová původně studovala konzervatoř, ale nakonec se rozhodla pro zcela jiný životní směr. „Měla jsem hudbu ráda, ale na pražské konzervatoři jsem si uvědomila, že horna není nástroj mého života,“ říká.

„Přemýšlela jsem, co budu dělat, a netušila jsem to. Po maturitě jsem nakonec odjela do Izraele, kde jsem začala studovat politologii. Cesta k mé profesi byla trnitá a v Izraeli jsem plně prožila druhou itifádu,“ říká o násilném sporu mezi Izraelci a Palestinci, který nastal několik dní po jejím příjezdu do země.

Irena Kalhousová je doktorantkou na London School of Economics. Dříve pracovala ve výzkumných institucích v Praze a Izraeli. Přednáší na Univerzitě Karlově. Specializuje se na Izrael, moderní Blízký východ a střední Evropu. Vystudovala na Pražské konzervatoři hru na lesní roh, politologii na Hebrejské univerzitě v Jerusalémě a Evropská studia na univerzitě v Cambridge. 

Velký krok kupředu

Analytička vnímá Izrael jako zemi, která udělala velký společenský krok kupředu. „Je to stát, který dosáhl neuvěřitelných věcí v poměrně krátké době své existence. Je to země, která dává světu strašně moc v otázkách vědy, umění a mnoha dalších oblastech, které mě zajímají a přijdou mně důležité,“ říká a dodává:

„Hodně mě mrzí, že se nedaří vyřešit to, co Izrael čím dál víc stahuje dolů. Samozřejmě, na druhou stranu je tento stát v obtížném regionu. To ho motivuje a i mnoho výzkumů vychází z faktu, že se musí bránit poměrně silné převaze. Má to tedy jistý pozitivní prvek, ale nevím, jestli to vyváží průvodní dopady na společnost, které to nese s sebou.“

„Mír má mnoho podob. Přála bych si, aby se entity mezi sebou dohodly, že se nebudou zabíjet.“
Irena Kalhousová

I dnešní situace v Íránu je součástí proroctví, říká Karol Sidon

Zemský vrchní rabín, dramatik a spisovatel Karol Sidon

„Upřimně řečeno, o vývoj na planetě se tolik nebojím. Judaismus je tu na místě, protože nám svým způsobem naznačuje cestu, která vede k příchodu mesiáše, záchraně Izraele a lidstva. A to není možné bez porodních bolestí,“ říká zemský vrchní rabín, dramatik a spisovatel Karol Sidon, který přijal vzhledem ke své víře a šabat pozvání do tentokrát předtočené sobotní Osobnosti Plus.

Komunita ortodoxních narůstá

Expertka otevírá i otázku ortodoxního židovství v Izraeli. „Lidé v této komunitě mají vždy hodně dětí, běžně sedm či osm. Populace tedy narůstá. Nicméně jejich ortodoxie není zdaleka černobílá a děje se tam strašně moc zajímavých věcí. Například v poslední době vidíme, že se stále více ortodoxních židů, konkrétně mužů, chce zapojovat do pracovního procesu, doplňují si vzdělání a dá se zjednodušeně říct, že zkrátka nechtějí být chudí. A proto musí opustit náboženské školy a jít pracovat,“ vysvětluje Kalhousová.

Připomíná, že stejně tak přibývá i žen, které se nechtějí vdávat v 17 letech a také chtějí pracovat. „Tato komunita určitě zažívá zajímavý přerod. Ale ano, mají hodně dětí a početně narůstají,“ uzavírá.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím středečním hostem. Irena Kalhousová bude hovořit mimo jiné o generačních dopadech válečných konfliktů a zneužití moci.  

autoři: Barbora Tachecí , kte