Speciál o Arménii: Kosmetická změna už nepřichází v úvahu, myslí si politolog Šír

24. duben 2018

Jaký bude vývoj v Arménii poté, co pod tlakem pouličních demonstrací odstoupil premiér a bývalý dlouholetý prezident Serž Sargsjan?

Desítky tisíc Arménů oslavily Sargsjanovu demisi. „Domnívám se, že nějaká kosmetická změna za současného stavu už dost dobře nepřichází v úvahu, tudíž je možné uvažovat o výraznějších změnách, o nastavení celého politického systému, ale situace je velmi nestabilní,“ hodnotí politolog Jan Šír z Katedry ruských a východoevropských studií IMS FSV UK.

Zdůrazňuje i mezinárodní aspekt, tedy že Arménie je ve válečném stavu se sousedním Ázerbajdžánem a na území Arménie se nachází mnohatisícový ruský vojenský kontingent.

Podle komentátora Českého rozhlasu Libora Dvořáka je opravdu pozoruhodné, že Sargsjan se zachoval racionálně, odstoupil a nepřipustil krveprolití. Dvořák odhaduje, že bude i nadále působit v pozadí, protože není člověkem, který by se vzdával. Mohl by podle jeho soudu působit jako šedá eminence, stejně jako Jarosław Kaczyński v Polsku.

Komentátor Hospodářských novin Ondřej Soukup konstatoval, že reakce Moskvy na situaci v Arménii je možná až překvapivě klidná. Na otázku, zda by Rusko nemělo mít strach z dominového efektu, odpovídá, že to je příliš odvážné tvrzení s ohledem na to, že situace v okolních zemích je jiná než v Arménii.

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio

Související