Sociální sítě si už svoji editorskou roli uvědomují. Mají zodpovídat za svůj obsah, říká sociolog médií

23. duben 2018

Takzvané fake news, falešné zprávy šířící se vesměs po internetu jsou fenoménem posledních let. Někdy mají podobu prvoplánové a lehce prohlédnutelné propagandy, jindy jsou sofistikovanější. Klíčové je v boji s falešnými zprávami podívat se na zdroj. Co když je ale tím zdrojem jedno z nejserióznějších médií na světě? Britská BBC musela vysvětlovat, že fiktivní zpráva o válce mezi NATO a Ruskem nepochází od ní, přestože se tak velmi přesvědčivě tváří.

Podle sociologa médií Václava Štětky z Loughboroug University se ve věci fake news v poslední době zdá, že se karta obrací. „Téma se dostalo do popředí společenského a politického zájmu, vznikly nejrůznější projekty a organizace na odhalování dezinformací. Technologické společnosti jako Facebook nebo Google se zavázaly přijímat mnohem aktivnější přístup k odstraňování fake news,” vyjmenovává. 

S nástupem falešného videa BBC se ale podle něj situace změnila. „Znovu se vrací obavy, že epidemie fake news nekončí a že tvůrci falešných obsahů získávají navrch v závodu s těmi, kdo se je snaží vyvracet a potírat,” říká Štětka.

Bič na fake news? Vzdělávání

Václav Jirovský z Ústavu bezpečnostních technologií a inženýrství Fakulty dopravní ČVUT upozorňuje na to, že dezinformace nejsou nic nového, pouze mají nový nástroj - internet. „Šíření dezinformace se pouze zrychluje a zlepšuje,” říká.

Jediný způsob, jak se dá proti fake news bojovat, je, aby se v tomto lidé vzdělávali a uměli pracovat s informacemi.
Václav Jirovský

„Na YouTube dneska najdete práci studentů z Německa, kde jsou projevy Putina a Trumpa, ve kterých říkají úplné nesmysly. Dneska umíme velice snadno animovat, nahradit obličej jiným, to je takzvaný deep fake. Existuje taky nástroj, který tohle umí dělat v reálném čase, třeba při televizním přenosu. Politikovi mohou být do úst vložena úplně jiná slova, než jaká říká,” podotýká Jirovský.

„Fake news se objevují, budou se objevovat. Obávám se, že jediný způsob, jak se proti nim dá bojovat, je, aby se v tomto lidé vzdělávali a uměli pracovat s informacemi,” myslí si.

Editorská role

Falešná zpráva od BBC o válce mezi NATO a Ruskem se rozšířila po sociálních sítích. Mají nést sociální sítě zodpovědnost za svůj obsah? „Do jisté míry nepochybně ano. Sociální sítě se snaží k odstraňování závadných obsahů přistupovat mnohem aktivněji. Uvědomují si svoji editorskou roli. Nástup deep fake videa tuto nutnost přijímat zodpovědnost dále posílí,” odpovídá Štětka. 

Sociální sítě se snaží k odstraňování závadných obsahů přistupovat mnohem aktivněji. Uvědomují si svoje editorskou roli.
Václav Štětka

„Na jednu stranu tyto obecné způsoby vyrábění falešných materiálů nejsou nic nového, ale jejich kvalita, nejen rychlost šíření, se dramaticky zvyšuje. Dnes je už pro běžného uživatele velmi obtížné rozpoznat, zda se jedná o manipulované video nebo produkt zpravodajské stanice,” upozorňuje Štětka. 

Podle Jirovského bude pro sociální sítě velmi těžké zodpovídat za jejich obsah. „Jeden z českých zákonů říká, že za uloženou informaci správce serveru nezodpovídá. Nemůže vědět, že tam ta informace je, jsou tam miliardy a miliardy informací. Je povinen ji odstranit, když se o ní dozví. Nevím, jakým způsobem ten, kdo bude dezinformace odstraňovat, pozná, že jsou to fake news,” říká.

autoři: Jan Bumba , vis
Spustit audio

Související