Si Ťin-pching popřel, že by chtěl zůstat doživotním prezidentem

Nedávné změny čínské ústavy otevřely tamnímu prezidentovi teoretickou možnost stát se doživotním vládcem. Současný prezident Si Ťin-pching ale teď tvrdí, že takovou variantu odmítá.

Čínský lídr prohlásil, že s myšlenkou doživotní vlády „osobně nesouhlasí“. Nedávné ústavní změny, které zrušily omezení prezidentské funkce na dva mandáty, si podle něj zahraniční pozorovatelé jen špatně vyložili, uvádí na svých stránkách deník Financial Times.

Si Ťin-pching podle britského listu vyjádřil svůj pohled na věc během tří nedávných schůzek v úzkém kruhu nejmenovaných zahraničních politických představitelů a čínských funkcionářů. Novinám to potvrdili přímí účastníci těchto zasedání a lidé, kteří byli o jejich průběhu informovaní.             

Si prý vysvětlil ústavní reformu nezbytností sladit prezidentský status s dalšími dvěma vysokými funkcemi. Nynější prezident totiž zároveň vykonává funkce generálního tajemníka Komunistické strany Číny a předsedy Ústřední vojenské komise, které nejsou omezené počtem mandátů. Takové zdůvodnění přitom již dříve šířila oficiální čínská propaganda.

Nedávné ústavní změny každopádně spustily vlnu ironických a kritických reakcí na čínském internetu, které však velmi rychle potlačila státní cenzura. Také uvnitř komunistické strany se objevily ojedinělé kritické hlasy upozorňující na to, že rozhodnutí může zemi vrátit k poměrům, které v Číně vládly za éry Mao Ce-tunga.

Obavy z diktátora

V rozhovoru pro čínskou redakci Hlasu Ameriky se k situaci vyjádřil 101letý Li Žuej, bývalý vysoce postavený funkcionář čínské komunistické partaje, který nějakou dobu pracoval jako Mao Ce-tungův tajemník.

Si Ťin-pching se blíží neomezené moci, strana se bojí čistek a disent nefunguje, shrnuje expertka

Nový čínský vládce - Si Ťin-pching

Čínští komunisté jednají na zasedání svého Ústředního výboru o tom, zda se prezident Si Ťin-pching stane doživotním lídrem země. K tomu potřebují zrušit článek ústavy, který omezuje mandát prezidenta na dvě funkční období po pěti letech. Čínskému prezidentovi se dostává také dalších neobvyklých výsad. Oficiální média ho titulují jako „jedinečného kormidelníka” a „vůdce lidu”. Si Ťin-pchingova ideologie už je zakotvená ve stanovách Komunistické strany Číny.

Li se v interview obdivně vyjádřil o otci současného prezidenta Si Čung-sunovi. Zároveň se ale podivil nad nízkou úrovní vzdělání jeho syna Si Ťin-pchinga a prezidentovou neschopností vzít si ponaučení z chyb Mao Ce-tunga, všímá si nezávislý zpravodajský server Supchina.

Li Žuej byl v letech 1959 až 1979 vězněn jako protistranický živel a v prostředí čínských politických elit byl v posledních dvou desítkách let vnímán jako reformista a vnitrostranický disident. Nelze ho proto považovat za reprezentativní hlas partajních elit. Není však vyloučené, že jeho názor sdílí řada jeho stranických kolegů, upozorňuje Supchina. 

Deník Financial Times přidává, že obavy z nedávných politických změn v Číně panují především mezi městskou elitou. Ta lituje, že byla zrušena bariéra dvou volebních období zavedená Teng Siao-pchingem, která fungovala jako pojistka proti tomu, aby se moci chopil nový diktátor. A své obavy neskrývají ani zahraniční investoři.

Čínský oficiální stranický Lidový deník upozornil, že ústavní změny neznamenají, že prezident zůstane u moci doživotně. Čínští vedoucí představitelé podle něj budou mít vždy povinnost odejít do ústraní, když jim ve výkonu funkce bude zabraňovat zdraví nebo pokročilý věk.

Nicméně ani oficiální stranická prohlášení ani citované výroky Si Ťin-pchinga kritiky režimu nijak zvlášť neuklidnily. Čínský prezident se ostatně doposud nevyjádřil k tomu, kolik volebních období hodlá v prezidentském křesle zůstat, informují Financial Times.

autor: Jan Machonin
Spustit audio

Související