Setkávání lidí uvnitř i venku je dnes nepřijatelné, akceleruje to epidemii, říká viroložka Tachezy

9. duben 2021

V pondělí se rotačně do škol vrací část žáků a do školek předškoláci. Ruší se zákaz cestování mezi okresy, lidé se také budou moci stýkat uvnitř i venku ve větším počtu. „Byli jsme překvapeni. Je to v rozporu s tím, co jsme doporučovali. Zdůrazňovali jsme, že omezené otevření škol za striktních podmínek škol nesmí být doprovázeno uvolnění jiných opatření,“ říká v Pro a proti viroložka a členka poradní skupiny MESES Ruth Tachezy. 

Místopředseda sněmovního zdravotního výboru Julius Špičák (ANO) souhlasí, že školy je třeba otevřít. „Školy nejsou rozvolnění,“ zdůrazňuje a pokračuje: „A pak se ptejme, nakolik jsou plánovaná uvolnění epidemiologicky významná. Otevírání vybraných malých obchodů ale významně situaci nezhorší.“

Čtěte také

„K oponentuře jsme jako skupina dostali posoudit jen otevření zoologických, botanických zahrad a farmářských trhů,“ tvrdí Tachezy a poukazuje na další rizika, které pondělní uvolnění přinese: 

„Všechno je vždy spojeno s vyšší mobilitou lidí a pak se to nasčítá. Že bude uvolněné cestování mezi okresy a bude zrušen zákaz nočního vycházení, a to s koncem nouzového stavu, s tím jsme počítali a nepovažovali jsme to za největší riziko. Ale shromažďování deseti lidí v uzavřených prostorech a dvaceti venku je v této situaci naprosto nepřijatelné a bude to akcelerovat epidemii.“

Špičák: Zavřel bych ne okresy, ale kraje

Poslanec míní, že v zahraničí, kde je epidemická situace lepší než v Česku, jsou mnohem přísnější opatření stran pohybu mezi kraji. 

Čtěte také

„Za zásadní problém také považuji shromažďování osob uvnitř i venku, zvláště v atraktivních turistických lokalitách, to bychom měli omezit,“ navrhuje a říká: 

„Přemýšlel bych o tom, jak omezit cestování mezi kraji, tedy ne okresy. Nejsem právník, nevím, jakými nástroji to udělat. Ale tohle platí ve Španělsku, Itálii i Řecku. A my to ze dne na den zrušíme v době, kdy máme výskyt nákazy několikanásobně vyšší než v těchto zemích.“

Zavřené byly okresy kvůli britské mutaci

Tachezy připomíná že okresy se zavíraly hlavně proto, aby se zpomalilo šíření britské mutace koronaviru. „Bylo jasné, že se šířit bude, ale potřebovali jsme dát čas zbytku republiky, kde byly nemocnice stále zaplněné.“

Čtěte také

„Teď potřebujeme monitorovat výskyt variant na území republiky, abychom mohli případně včas některé oblasti zavřít. Momentálně je hlavní si uvědomit, že když otevřeme školy, tak nemůžeme otevřít nic jiného. A ne že rodiče hned půjdou do práce,“ vysvětluje vědkyně.

Špičák ale zdůrazňuje, že názory na správný postup uvolňování se zásadně různí. „Já už delší dobu apeluji, že otevřít školy je imperativ. Dokázal bych si představit, že maloobchod by se ještě odložil. A setkávání deseti lidí uvnitř a dvaceti venku bych si odpustil. Chci být optimistický, ale rok s pandemií mě naučil být v predikcích velmi opatrný.“

Podle poslance je na farmářských trzích koncentrace lidí obrovská, podobné to bude v zoologických zahradách. „Je třeba jasně přijmout opatření, aby v rámci těchto zařízení nedocházelo ke kumulaci osob. Opakuji, že pro mě školy byla naprostá priorita, to ostatní bych ještě dokázal odložit,“ konstatuje Julius Špičák (ANO).

Čtěte také

„Máme dvě možnosti: neotevírat nic a čekat, až epidemie půjde dolů. Dolů jde, ale jen velmi pomalu, protože nebyl kompletní lockdown a neodhlasovalo se častější testování ve firmách. Tím pádem jsme tam, kde jsme, a můžeme otevřít jen málo a velmi opatrně,“ shrnuje viroložka Ruth Tachezy.

Do debaty Pro a proti byl pozván v první řadě vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Účast nejprve přislíbil a pak zrušil s odůvodněním, že by páteční diskuze byla předčasná, protože o podrobnostech otevření obchodů bude vláda jednat v pondělí. Tedy to pondělí 12. dubna, od kterého má otevření části maloobchodu a služeb platit. 

Ze stejného důvodu, tedy kvůli předčasnosti, účast v debatě po konzultaci s ministry odmítla předsedkyně sněmovního zdravotního výboru, poslankyně Věra Adámková (ANO).

Neúspěšně jsme kontaktovali také nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO). Zvali jsme rovněž epidemiologa Romana Chlíbka, člena expertního týmu ministerstva zdravotnictví, a také ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška.

Celou výměnu názorů mezi Juliem Špičákem a Ruth Tachezy si můžete poslechnout v audiozáznamu.

Spustit audio

Související