Sam Altman je zpět ve vedení firmy OpenAI. „Tahle telenovela musela otřást důvěrou spousty lidí,“ komentuje to Koubský

24. listopad 2023

„Připoj se, prosím tě, v poledne na videokonferenci.“ To je zpráva, kterou dostal jeden ze zakladatelů firmy OpenAI a zároveň její výkonný ředitel Sam Altman. Když se 17. listopadu ke konferenčnímu hovoru připojil, dozvěděl se, že ho správní rada s okamžitou platností propouští. Teď už je díky podpoře svých zaměstnanců opět ve vedení firmy.

Firma OpenAI je jednou z nejvlivnějších společností v oblasti umělé inteligence. Kromě svého výkonného ředitele Sama Altmana, kterého propustila kvůli údajné neupřímnosti k představenstvu, se firma rozloučila i s dalším zakládajícím členem, Gregem Abbottem.

Čtěte také

Ti nejdříve chtěli založit novou společnost zaměřenou na AI, později jim však firma Microsoft nabídla místo a spolu s tím i každému, kdo by firmu opustil. Za propuštěné zakladatele se ale postavila většina zaměstnanců společnosti, kteří požadovali jejich návrat do firmy, a v otevřeném dopise vyzvala představenstvo k tomu, aby to umožnilo. Nakonec se oba propuštění zakladatelé do firmy skutečně vrátili.

Nikdo vlastně neví, proč k propuštění původně došlo. Je ale možné, že se neshodovali v tom, jak firmu dále vést.

„OpenAI jako neziskovka bylo založeno v roce 2015. U toho vzniku mimo jiné stáli a peníze tam vložili velmi těžké váhy ze Silicon Valley, například Elon Musk a Peter Thiel, čímž tomu dodali na vážnosti. Ale jinak to byla hlavně organizace počítačových vědců, vědců v oblasti umělé inteligence. A cílem v zakládací listině bylo vytvořit počítač ve všech ohledech uvažující lépe než člověk a používat ho k prospěchu všeho lidstva,“ komentuje vznik firmy Petr Koubský z Deníku N.

Banda geniálních šílenců

Pod neziskovou firmou pak vytvořili další, komerční firmu, která už mohla prodávat služby, spolupracovat lépe s investory a fungovat na běžném tržním principu. Je ale stále ovládaná a řízená původní neziskovkou a celý model je výsledkem kompromisů, možná ho tedy bude potřeba časem opustit.

Čtěte také

„Řekl bych, že tam nikdo pořádně nedomyslel, co všechno se stane, když se z neziskovky řízené spíše jako vědecká instituce než cokoliv jiného, stane jedna z nejhodnotnějších a nejvlivnějších firem na světě. Prostě to přišlo příliš rychle, nebyly na to připraveny ani struktury té společnosti, ani mentálně lidé, kteří o tom rozhodovali,“ dodává Koubský.

Na to, jestli Altman říkal představenstvu vždy pravdu, nebo něco úmyslně zamlčoval, se názory rozcházejí. Je možné, že se jednalo o spor o to, jak firmu řídit, jak moc riskovat a kam se ubírat dál. Nestandardní každopádně je, že se celá situace řešila na sociálních sítích, a ne za zavřenými dveřmi, jak bývá zvykem. To může firmu poškodit.

„Tahle telenovela, která se tam několik dní odehrávala, rozhodně musela otřást důvěrou spousty lidí, kteří si teď kladou otázku: Opravdu chci svoje podnikání na pevno spojit s touto bandou geniálních šílenců, kteří jsou schopni očividně úplně čehokoliv? Takže ten odliv zájmu zákazníků tam bezpochyby bude,“ dodává Koubský.

Zajímá vás bližší rozbor celé struktury firmy OpenAI a to, jaký vliv budou mít chvilkové personální změny na její fungování? Poslechněte si Online Plus, který moderuje David Slížek.

autoři: David Slížek , aste
Spustit audio

Související