Rusko vidí, že pomoc Kyjevu neochabuje, hodnotí na začátku summitu NATO budoucí český velvyslanec

10. červenec 2024

Ve Washingtonu odstartoval dlouho očekávaný summit Severoatlantické aliance. I když NATO slaví 75. výročí a zároveň jde o poslední summit pod taktovkou generálního tajemníka Jense Stoltenberga, na místo slavnostní atmosféry můžou převládat například obavy o Ukrajinu. „Pokud je podpora Ukrajiny brána dohromady, pokud tvoří celek, tak zajišťuje efektivní dlouhodobou podporu. A vysílá jasnou zprávu Rusku,“ popisuje David Konecký, budoucí český velvyslanec při NATO.

Spojené státy a další spojenci poskytnou Ukrajině pět nových systému protivzdušné obrany. Kdo se na tom bude kromě Američanů podílet a kdy je Ukrajina dostane?

Kromě Spojených států amerických se na nich bude podílet i Nizozemsko, Rumunsko a Německo. Současně další systém – což není ten známý systém Patriot, ale jiný systém – poskytne Itálie. To znamená, že dohromady to tvoří pět důležitých systémů.

Termín dodání není veřejný, ale mělo by to být velmi rychlé, řekl bych bezodkladné. Je to něco, co Ukrajina urgentně potřebuje. Zdůraznil bych také, že toto je samozřejmě důležitá komponenta, ta okamžitá pomoc, okamžité dodávky Ukrajině, která zde na summitu zaznívá. Ale je to jenom jeden z pilířů podpory, které se zde na summitu Ukrajině dostane.

Jaké jsou ty další pilíře? Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj znovu ve Washingtonu požádal o stíhačky. Jak to vypadá třeba s nimi?

To už je velmi konkrétní věc. Jak jste správně řekla, summit zde začíná. Jednací dny jsou formálně středa a čtvrtek. Formální jednání Severoatlantské rady s Volodymyrem Zelenským je až ve čtvrtek.

Čtěte také

Dá se ale očekávat, že v průběhu dne se budou objevovat další informace o konkrétní podpoře. To, co je zcela zásadní, a i proto je summit zásadní, je nejenom pomocí těchto urgentně potřebných zbraní, munice a veškerého vybavení (podpořit Ukrajinu – pozn. red.). Ale to, co ze summitu vyjde především, je jasný závazek, že podpora Ukrajiny je věc, která není krátkodobá.

Je to věc dlouhodobá a bude opřená o několik klíčových věcí, z nichž samozřejmě dodávky vybavení jsou věc podstatná, nejdůležitější. Aliance bude zcela jasně deklarovat, že Ukrajina se může spolehnout na to, že tyto dodávky dostane.

40 miliard dolarů

Jak to vypadá s dlouhodobým finančním fondem na podporu Ukrajiny? Příští rok dá Aliance opět 40 miliard dolarů. Je to opět jednorázová pomoc, nebo se počítá s plánem Jense Stoltenberga na víceletý finanční program?

Ještě než vám odpovím na otázku, tak bych jenom upřesnil, že to není fond. Je to, řekl bych, suma celkové pomoci, kterou především spojenci poskytují Ukrajině. Oni poskytují opravdu drtivou většinu vojenské pomoci a vybavení.

Samozřejmě financování je jedna z důležitých věcí a bude veřejně deklarováno, jakým způsobem se k tomu spojenci postaví. To se objeví v průběhu středy, takže nebudu předbíhat. Ta suma 40 miliard je veřejně známá.

Je veřejně známo, že spojenci se zavážou k podílení se na této sumě spravedlivým dílem. Další detaily toho textu uvidíme, až bude zveřejněn. Peníze jsou samozřejmě klíčové k tomu, aby to vybavení mohlo být poskytnuto, ale je také klíčové, aby bylo poskytováno koordinovaným způsobem, aby probíhal výcvik Ukrajinců a aby ukrajinské síly byly postupně přetvořeny způsobem, aby dokázaly moderní vybavení co nejefektivněji používat.

Čtěte také

To jsou právě další prvky, které se Ukrajině zde na summitu dostanou. Je to ta známá nová vojenská aktivita, která bude zastřešena alianční velitelstvím, která například převezme koordinaci výcviku, vybavení a změny vojenské struktury.

Financování je samozřejmě další podstatná část, ale musí to být vnímáno v celkovém kontextu podpory Ukrajiny. Ty věci samotné izolovaně nedávají smysl.

Pokud jsou brány dohromady, pokud tvoří celek, tak zajišťují Ukrajině za prvé efektivní dlouhodobou podporu a za druhé vysílají jasnou zprávu Rusku, že podpora západu je trvalá a dlouhodobá. Nelze se spolehnou na to, že ochabne.

Když zůstaneme u financí, je tedy ochota spojenců stále posílat Ukrajině dlouhodobě peníze?

Taková ochota, to znamená poskytovat vybavení i peníze, je v rámci jednání zcela jednoznačná, zaznívá tu, bude zaznívat a bude zcela jednoznačně potvrzena.

Německý Wiesbaden

Řízení alianční pomoci Ukrajině se oficiálně přesune ze Spojených států do Evropy, do německého Wiesbadenu. V čem se zlepší koordinace pomoci? Jak se to promění?

Promění se to naprosto zásadním způsobem. Dosud koordinace pomoci běžela de facto koaličním způsobem na takové ad hoc bázi, pokud bych to měl velmi zjednodušit. To, že podporu koordinace vtáhneme do aliančních struktur, je samozřejmě velmi podstatná záležitost.

Za prvé institucionální ukotvení – dlouhodobost poskytování pomoci je tím zcela jasně podtržena a na jednom místě se shromáždí ty tři věci, o kterých jsem mluvil. To znamená výcvik, vybavení a postupná změna struktury ozbrojených sil Ukrajiny.

Je to také krok, kterým se chce Evropa v rámci NATO více osamostatnit od Spojených států pro případ prezidentství Donalda Trumpa? Bude to stačit, nebo přijdou další kroky? A je vůbec možné se osamostatnit? Když Američané řeknou, že už nic dodávat nebudou, tak Evropa to sama takříkajíc neutáhne.

Já bych to neoznačil za nástroj, jak osamostatnit poskytování pomoci Evropy od Ameriky pro Ukrajinu a připravit se na případnou změnu politiky v Americe. Toto je špatné čtení, tak to samozřejmě není.

Čtěte také

Cílem, se kterým do toho všechny členské země NATO jdou, je zakotvit pevněji a systémověji poskytování podpory. Neodráží to ani tak „obavy“ z toho, co by se mohlo stát v Americe, ale odráží to spíš vědomí, že poskytování podpory Ukrajině je věc dlouhodobá.

Tak, jak vidíme situaci, je zkrátka klíčovou věcí nastavit dlouhodobou podporu. Pokud dlouhodobou podporu nastavíme, za prvé vysíláme jasnou zprávu Ukrajině, že v boji s Ruskem nezůstává sama, že dostane to, co potřebuje.

A za druhé Rusko zcela jasně vidí, že se nemůže spolehnout na to, že pomoc Ukrajině ochabne. Mělo by to samozřejmě do velké míry přispět ke změně ruského kalkulu způsobem, jakým hodnotí své vyhlídky na úspěch na Ukrajině.

Poslechněte si celý rozhovor v nahrávce v úvodu článku.

Spustit audio

Související