Ruská Státní duma zmírnila tresty za domácí násilí i přes varování, že tím ohrozí ženy a děti

Ruská Státní duma schválila kontroverzní zákon, který zmírňuje tresty za domácí násilí, píše server stanice Rádio Svobodná Evropa – Rádio Svoboda. Navzdory varování, že legislativa ohrozí ženy a děti, pro něj zvedlo ruku 380 poslanců a proti byli jen tři. Pokud je násilník souzen za zbití člena rodiny poprvé, není to nově už trestný čin, ale pouze „administrativní přestupek“. Pachateli tak už nehrozí dlouhý trest vězení, ale jen pokuta, veřejně prospěšné práce nebo nanejvýš 15 dní ve věznici.

Podle zastánců nového zákona se stát „nesmí vměšovat do věcí rodiny“. Například ultrakonzervativní poslankyni Jeleně Mizulinové připadalo nehorázné, že ten, kdo dá členovi rodiny facku, může skončit ve vězení na dva roky a mít do konce života záznam v trestním rejstříku. Rovněž považovala za „nepřijatelné“, že za zbití člověka na ulici hrozí pokuta v přepočtu až 17 tisíc korun. Přísnost trestů se nelíbila ani Vladimiru Putinovi. V prosinci poznamenal, že „je sice lepší děti nebít“, ale legislativní opatření by neměla zacházet příliš daleko, protože „ničí rodinu“.

Nový zákon kritizovaly organizace jako Human Rights Watch nebo Amnesty International, ale i ruští aktivisté. Jedna z nich, Anna Popovová, proti němu shromáždila skoro čtvrt milionu podpisů. Podle ní dochází ke 40 % všech vážných násilných činů v Rusku právě uvnitř rodiny. Ruský lednový průzkum ukázal, že násilí v rodině je nepřijatelné pro 79 % Rusů, ale 59 % jich dává v případě prvního zbití přednost administrativnímu trestu, informuje Rádio Svobodná Evropa.

„Když tě muž zbije, znamená to, že tě miluje“

Změna zákona je státem posvěcený návrat k tradicionalismu, komentuje rozhodnutí ruských poslanců britský týdeník Economist. Rusům ale „vzkazuje, že domácí násilí není žádný zločin“, zdůraznil Andrej Sinelnikov z charitativní organizace pro prevenci násilí s názvem Annino středisko. Jeho pracovníci upozorňují, že více než 70% žen, které k nim volají na horkou linku, nenahlásí násilí na policii. Aspoň se už o něm ruské ženy nebojí mluvit veřejně. S původními přísnými tresty za domácí násilí nesouhlasila mimo jiné ani ruská pravoslavná církev. Podle ní „Písmo svaté a ruská tradice považují rozumné a láskyplné potrestání za základní součást práv svěřených rodičům samotným Bohem“.

Domácí násilí má v Rusku hluboké kořeny. Staré ruské přísloví tvrdí, že „když tě muž zbije, znamená to, že tě miluje“. A poslankyně Jelena Mizulinová, která také podporuje zákony proti homosexuálům, tvrdí, že „ženám nevadí, když vidí, jak muž bije manželku“. Lidé si prý mají své věci řešit v rodině. Podle aktivistky Popovové je domácí násilí v Rusku nejen běžné, ale je to „životní styl“. Pro mnoho ruských žen představuje nový zákon obrovský krok zpět. Konzervativci ale tvrdí, že znamená „návrat k hodnotám, které v devatenáctém a dvacátém století vyznávala evropská civilizace“, uzavírá britský týdeník Economist.

autor: gzb
Spustit audio