Rozpouštěním rezerv si vláda marketingově vylepšuje čísla rozpočtu, kritizuje Munzar (ODS)

23. duben 2019

ODS, Piráti a lidovci sesbírali podpisy potřebné pro svolání mimořádné schůze Sněmovny, na které chtějí řešit i deficitní státní rozpočet. Ten se v březnu dostal do schodku 9 miliard korun, což je nejhorší výsledek od roku 2012. A to i přesto, že si vláda aktuální bilanci vylepšila 18 miliardami korun z privatizačního účtu.

„V době ekonomického růstu není zodpovědné navrhovat deficitní rozpočty a zadlužovat budoucí generace. Rozpuštění fondu je typický marketingový tah, aby čísla k březnu vypadala lépe,“ kritizuje poslanec Vojtěch Munzar (ODS).

Státní rozpočet není jen účetní záležitost, aby byl vyrovnaný. Pro nás je podstatné, aby vláda dělala opravdovou fiskální politiku, která do budoucna pomůže hospodářství. A ta absentuje.
Vojtěch Munzar

Vláda si prý loni zákonem uvolnila ruce k tomu, aby peníze z privatizačního účtu mohla využít na cokoli. Munzar připouští, že minulé vlády prostředky z fondu vyrovnávaly schodky důchodového systému, ale dělo se tak na konci roku, aby bylo na důchody.

Návrh rozpočtu je nebezpečný pro budoucnost, kritizuje Skopeček (ODS)

Jan Skopeček, ODS

Poslanci začali projednávat rozpočet na příští rok, který počítá se schodkem ve výši 40 miliard korun. Zatímco vláda vyzdvihuje zvyšování důchodů, platů a investic, Národní rozpočtová rada varuje, že veřejné finance nejsou dlouhodobě udržitelné.

„Vláda řeší pouze přítomnost. Naplánovala si velké výdaje a teď se snaží z rezervního fondu vyškrábnout prostředky,“ upozorňuje Munzar s tím, že kabinet se soustředí na zvyšování příjmů, ale neřeší rostoucí výdaje na provoz nebo mzdy stále přibývajících státních zaměstnanců.

Letošní rozpočet se 40miliardovým schodkem navíc počítá s růstem HDP ve výši 3,1 %, aktuální predikce je ale 2,4 %.

„Vlády Andreje Babiše a předtím Bohuslava Sobotky měly mimořádné štěstí, že vládly v době ekonomického růstu. Ale vůbec se nepřipravily na doby, kdy ten růst bude nižší, nebo nebude vůbec,“ zdůrazňuje Munzar.

Rozpočet je jeden

„Vláda spravuje rozpočet odpovědně, svědčí o tom výsledky za léta 2016, 2017 a 2018. Předpokládám, že se dodrží i plánovaný schodek na rok 2019,“ reaguje poslanec Milan Feranec (ANO). Pomalejší růst prý vláda zohlední v rozpočtu na příští rok.

Každá vláda v rozpočtu realizuje své priority. Prioritami této vlády je navyšování důchodů a výdajů na školství, vědu, výzkum a investice. Podle mě je to naprosto v pořádku.
Milan Feranec

V případě rozpuštění privatizačního fondu jde podle Ferance jen o naplnění loni schváleného zákona. „Březnový stav rozpočtu je jen průběžné číslo. V červnu, kdy právnické osoby platí daně, může dojít ke snížení schodku. Předpokládám, že deficit nebude vyšší než plánovaných 40 miliard korun,“ dodává.

Ekonomika zpomaluje kvůli Číně, na příchod krize to nevypadá, tvrdí člen rady ČNB Michl

Aleš Michl

Růst české ekonomiky loni zpomalil na 3 % ze 4,5 % v roce 2017. Česko tak roste pomaleji než Slovensko, Polsko nebo Maďarsko. Naopak německé HDP loni rostlo jen o 1,4 % a v letošním roce by to mělo být ještě méně.

Nebylo by ale lepší ponechat si rezervy pro mimořádné příležitosti?

„Státní rozpočet je jen jeden. V minulosti byly na privatizačním účtu stovky miliard korun, které se různě rozpouštěly, a to nejen na důchodové pojištění,“ upozorňuje Feranec. Důchodový účet je prý pouze virtuální a případné schodky se standardně vyrovnávají ze státního rozpočtu.

„Je to jako kdybyste doma měla odložené peníze, ale došly vám jiné a vy jste si šla půjčit do banky za úrok, protože přeci nebudete sahat do té vedlejší hromádky. To je celé,“ obhajuje krok vlády místopředseda sněmovního rozpočtového výboru.

S tím ale Munzar nesouhlasí: „Pokud si v domácnosti naplánujete vyšší výdaje než příjmy a myslíte si, že to nevadí, protože máte rezervu, a pak vám nezbude nic, tak to je takový bohémský přístup k rozpočtu.“

autoři: Veronika Sedláčková , ert
Spustit audio

Související