Roman Joch: Konzervatismus není ideologie, je to životní postoj

1. červenec 2019

Politik, publicista a ředitel Občanského institutu Roman Joch rád provokuje svými konzervativně radikálními názory. „Konzervatismus není ideologie, je to životní postoj,“ říká. V poslední době ale ubírá směrem k realističtějšímu nahlížení politické i společenské situace.

Vztahuje se to také k jeho postoji vůči evropskému společenství, současnému rozložení sil i možným kandidátům na předsednictví.

„Policajt“ Timmermans dohlíží na dodržování práva, a to vadí Polsku i Maďarsku, míní analytik

Frans Timmermans

Celou noc strávili šéfové států a vlád zemí Evropské unie v Bruselu debatami o tom, kdo bude v příštích letech stát v čele klíčových unijních institucí. Podle jedné z možných variant by se předsedou Evropské komise stal její nynější místopředseda a kandidát evropských socialistů Frans Timmermans a předsedou Evropského parlamentu pak volební lídr vítězných lidovců Manfred Weber.

„Evropská unie tu je, jsme jejím členem, a tudíž máme prosazovat to, co je pro nás nejvhodnější. Osobně patřím k lidem, kteří jsou přesvědčeni, že kdyby byl předsedou Frans Timmermans ze socialistické frakce, která je až druhá a zaznamenala v posledních volbách enormní ztráty, bude to proti logice a byť jen zdání úsilí o demokracii,“ říká.

Bývalý poradce expremiéra Nečase se domnívá, že vystupování z Unie by pro Českou republiku bylo ekonomicky, politicky i strategicky nevýhodné. „Evropská unie ale potřebuje zásadní reformu, kterou bohužel teď nedostane.“

Homosexuální soužití jako nemravnost?

Joch v rozhovoru s Barborou Tachecí přiznává, že je ve svých názorech umírněnější. Například dříve razil názor, že homosexuální soužití je nemravnost. Teď prohlašuje, že nemá nic proti tomu, aby spolu páry stejného pohlaví žily.

„Homosexuální soužití je jako nemravnost označováno třemi velkými monoteistickými náboženstvími. Ortodoxním křesťanstvím, judaismem, islámem,“ vykládá fakta a dodává:

Když je žena schopná a racionální, je trochu jako muž, říká Alexander Tomský

Alexander Tomský

„Rozdíl ve výkonu muže a ženy spočívá v tom, že mladá žena, která má děti a věnuje se tedy velmi praktickému rozumu, se vlastně nemůže příliš intelektuálně rozvíjet,“ říká host Osobnosti Plus, politolog, novinář a vysokoškolský pedagog Alexander Tomský.

„Z hlediska náboženství to nemravnost je, ale v sekulární společnosti, kterou je ta česká, nemá náboženský argument žádnou váhu a neměl by se používat. Má platit ne morální, ale politický a občanský argument, kde má být důraz na občanské přátelství bez ohledu na naši sexuální orientaci.

Posun ve svých veřejných výrocích vysvětluje ne změnou osobního přístupu, ale v dualitě postoje svých společenských rolí a toho, která ve společnosti převládla.

Poslechněte si celý rozhovor s Romanem Jochem. Host pondělní Osobnosti Plus také vysvětlí, kdy se jeho konzervativní názory začaly rozcházet s názory Václava Klause staršího. Neopomene zhodnotit osobnost současného premiéra Babiše, který čelí trestnímu stíhání i vlně odporu veřejnosti. Dotkne se i toho, které lidské nemravnosti začal tolerovat.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související