Rok 1977: Žena za pultem

23. červenec 2018

Legendární normalizační seriál Žena za pultem, který napsal jeden z otců české televizní zábavy Jaroslav Dietl, se poprvé na obrazovkách objevil 10. prosince 1977.

Každý z dvanácti dílů měl divákům přiblížit jeden rok života rozvedené prodavačky ze smíchovské prodejny potravin Anny Holubové v podání Jiřiny Švorcové. V době vysílání přilákala Žena za pultem k obrazovkám miliony diváků a stala se nejsledovanějším a divácky nejlépe hodnoceným televizním pořadem.

Jiřinu Švorcovou, členku Ústředního výboru KSČ a předsedkyni Svazu dramatických umělců, vynesl až na vrchol pomyslného žebříčku popularity. Seriál se vysílal také v Německé demokratické republice, Maďarsku, Jugoslávii nebo Bulharsku.

Podprahová propaganda

Jaroslav Dietl (mimo jiné autor slavné Nemocnice na kraji města) po letech přiznal, že pro roli Anny Holubové se zprvu uvažovalo o Jiřině Bohdalové, při psaní scénáře ale Dietl myslel na to, že se za pultem lahůdek bude otáčet Jana Hlaváčová.

„Pak jsme ale byli ‚shora‘ přesvědčeni, že tu roli musí hrát Jiřina Švorcová,“ poznamenal po letech Dietl. Historikové dnes označují Ženu za pultem za „podprahovou propagandu“ – normálnímu návštěvníkovi českých potravinářských obchodů konce 70. let musely záběry ze seriálové samoobsluhy, přetékající zbožím všeho druhu, připadat jako výsměch.

Přes to všechno se Žena za pultem dočkala po roce 1990 dalšího vysílání – pomohl tomu velmi dobře napsaný scénář a hvězdné obsazení. Česká televize Ženu za pultem znovu odvysílat odmítla, v roce 2002 se seriál objevil na Primě a každý díl viděly na dva miliony diváků.

Dokudrama podle scénáře Ester Fischerové nás zavede do prosince 1977, kdy v televizi právě vysílají první díl nového seriálu a mluví o něm kdekdo, i dvě mladé prodavačky před začátkem pracovní doby. V režii Martiny Schlegelová účinkují Kamila Janovičová a Beáta Kaňoková.

Že to v československých obchodech vypadalo koncem roku 1977 opravdu jinak, než bylo vylíčeno v televizním seriálu, to se pak dozvíte v příspěvku Evy Kézrové.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související