Robert Schuster: Rakouští Svobodní se dali před volbami do úklidu a začali u bývalého předsedy

27. září 2019

Do předčasných parlamentních voleb v Rakousku zbývá už jenom několik dní a soudě podle průzkumů se zdá, že je už rozhodnuto.

Pokud se nestane nic nepředvídatelného, vyhrají je konzervativní lidovci bývalého kancléře Sebastiana Kurze. Na druhém místě pravděpodobně skončí sociální demokraté před pravicově-populistickými Svobodnými. Posledně jmenovaní se s tím zřejmě už smířili, a proto se pustili do slova a do písmene do velkého úklidu.

Čtěte také

Jeho nedílnou součástí je, že se strana snaží definitivně odříznout od bývalého předsedy, někdejšího rakouského vicekancléře Heinze-Christiana Stracheho. Tento politik letos v květnu způsobil pád vlády, když bylo uveřejněno dva roky staré video, v němž sliboval údajným ruským oligarchům přidělení lukrativních státních zakázek výměnou za peníze do stranické pokladny.

Strache dodnes považuje sám sebe za oběť spiknutí a strana ho v tom dlouho podporovala, ovšem jedině za předpokladu, že by už neměl žádné politické ambice.

Když ale začal Strache veřejně spekulovat o možnosti, že by se mohl do politiky vrátit a stát se za rok dokonce volebním lídrem pro důležité komunální volby ve Vídni, vnitrostranická solidarita se Strachem klesla na nulu.

Hypotéka Strache

Čtěte také

Teď, krátce před volbami, navíc jakoby mimoděk vyšlo najevo, že bývalý předseda žil dlouhé roky na vysoké noze, nechal si například náklady na bydlení částečně hradit ze stranické pokladny. Z ní měl také dostávat pravidelně „kapesné“ na nejrůznější výlohy ve výši deseti tisíc eur měsíčně, což mu ale zjevně nestačilo.

Ve straně, která si odjakživa zakládala na tom, že bojuje proti nejrůznějším privilegiím politiků a jakýmkoli formám papalášství, se rovnají podobné informace definitivním ortelům, proti nimž nemůže být odvolání.

Čtěte také

Nikdo sice neupírá Heinzi-Christianu Strachemu zásluhy, že před čtrnácti lety zachránil stranu prakticky před bankrotem, když ji ze dne na den opustil její dlouholetý šéf Jörg Haider a zanechal ji v dluzích, aby pak založil úplně nové uskupení. Strache se nyní ocitl prakticky v úplně stejné situaci a i on údajně zvažuje, že by za rok ve Vídni kandidoval s vlastním politickým hnutím a připravil tak Svobodné o hlasy.

Je proto zřejmě jen otázkou času, kdy bude problém se Strachem vyřešen jednou provždy a on bude ze své strany vyloučen. Nedávný sjezd rakouských Svobodných, na němž si zvolili do čela někdejšího prezidentského kandidáta Norberta Hofera, k tomu schválil potřebné pravomoci. Hofer dostal prakticky bianko šek zakročit proti členům, kteří se nějakým způsobem zpronevěří zásadám strany anebo také dobrým mravům.

Robert Schuster

Tento mechanismus byl primárně zamýšlen jako nástroj proti členům a funkcionářům strany s kontakty na radikální pravici, případně otevřeně či skrytě adorujícím nacismus. Mohl by ale mít velmi brzy rozhodující význam pro rozchod s bývalým předsedou Strachem, který se ukazuje být pro Svobodné stále větší hypotékou.

Autor je komentátor Lidových novin

Spustit audio