Robert Schuster: Jak může přírodní pohroma ovlivnit podzimní německé volby

25. červenec 2021

Německo se jenom pomalu vzpamatovává z přírodní katastrofy, která před týdnem postihla rozsáhlé území v západní části země. Vyžádala si necelé dvě stovky lidských obětí. Materiální škody ale ještě vyčísleny nejsou. Už teď se dá očekávat, že to mnohde potrvá několik let, než se podaří obnovit silnice, domy a do zbořených částí měst se zase vrátí život.

Pohroma zasáhla Německo v době, kdy zbývá několik týdnů do příštích parlamentních voleb. I proto byla v minulých dnech upřena největší pozornost na dva politiky, kteří by rádi vedli příští německou vládu: Na předsedu křesťanských demokratů Armina Lascheta a sociálnědemokratického ministra financí Olafa Scholze. Oba jsou volebními lídry svých stran a zároveň v pozici, kdy mohou obyvatelům v místech zasažených pohromou nabídnout nikoli pouze slova útěchy, ale i zcela konkrétní pomoc, ať už finanční nebo materiální.

Politici pod drobnohledem

Čtěte také

Laschet je v o něco exponovanější pozici. Je totiž ještě navíc zemským premiérem v Severním Porýní-Vestfálsku. Takže svým způsobem v nejpřednější linii, neboť jeho region byl zasažen nejsilněji. To znamená, že je velmi bedlivě sledovaný, každé jeho slovo a gesto jsou pokládány na zlatou váhu.

Ukazuje to i poněkud absurdní debata, která plnila v minulých dnech stránky německých novin. Šlo o to, zda se Laschet choval neuctivě, když se během návštěvy jednoho ze zasažených měst uškleboval a vtipkoval se svými spolupracovníky, namísto toho, aby zachoval kamennou tvář. Na jeho šance vyhrát zářijové volby to ale vliv mít nebude. Daleko víc bude oproti tomu záležet na tom, zda se k občanům, kteří přišli o střechu nad hlavou, dostane ohlášená finanční pomoc skutečně rychle, jak Laschet sliboval.

Čtěte také

Podobně je na tom i ministr financí Olaf Scholz. V minulých dnech navštívil prakticky všechna místa, kde velká voda nebo masy bahna strhly budovy, mosty nebo podemlely silnice. I jeho poselství bylo jasné: Finanční zdroje na obnovu poničených oblastí jsou a stát je dá bez zaváhání k dispozici. Jde jenom o to, aby se dostaly co nejrychleji k těm, kteří je nejvíc potřebují.

A co klima?

Pak je tu ještě jedna otázka, která jistě za několik týdnů, až trochu opadnou emoce, bude hrát v německé veřejné debatě daleko větší roli než nyní. Dá se skutečně odpovědně prohlásit, že vytrvalé a husté deště z minulého týdne jsou projevem globálního oteplování?

To prohlásil Laschet v jedné ze svých prvních reakcí, jako by to byl holý fakt. Vysloužil si za to negativní odezvu řady odborníků. Zároveň tím vymezil mantinely pro politickou debatu, která se v týdnech zbývajících do hlasování určitě objeví.

Jistě se jí rádi chopí němečtí Zelení, pro něž je ochrana klimatu součástí politické DNA. Zároveň by jim mohla pomoct dostat se z defenzívy, v níž se ocitli poté, co se jejich kandidátka na spolkovou kancléřku Annalena Baerbocková dopustila několika přešlapů.

Robert Schuster

Němečtí voliči nakonec v září beztak rozdají své preference podle toho, kdo z trojice Laschet, Scholz a Baerbocková jim dokáže poněkud abstraktní klimatické téma přiblížit nejlépe a nejvěrohodněji. I kdyby to mělo mít pouze podobu kalkulace nebo čísla, kolik je změny související se zelenějším životem nakonec budou stát.

Autor je komentátor Lidových novin

Spustit audio

Související