Riziko komplikací při onemocnění covidem zvyšuje u mladých lidí taky deprese, zjistili izraelští vědci

Nová izraelská studie zjistila, že riziko komplikací u nemoci covid-19 u mladých lidí výrazně zvyšuje diagnostikovaná obezita a deprese. Studii vypracoval Ústav pro výzkum a inovace zdravotní pojišťovny Makabi a informuje o ní izraelský deník Jerusalem Post.

Spoluautor studie profesor Gabi Hodik dokonce soudí, že pacienti s diagnostikovanou depresí představují vysoce rizikovou skupinu a měli by mít přednost při očkování.

Čtěte také

Vědci zjistili, že u lidí od 18 do 50 let, kteří trpí depresí, existuje až pětkrát vyšší riziko, že nemoc dostanou. U obézních lidí je tato možnost vyšší dokonce jedenáctkrát.

Studie rovněž ukázala, že dvakrát vyšší nebezpečí nákazy hrozí lidem starším 65 let, kteří trpí Alzheimerovou nemocí. K tomu pak onemocněním ledvin a srdce.

Stejně tak všem, kdo žijí v domovech pro seniory a dalších institucích. Zvlášť velkými rizikovými faktory u těchto seniorů je obezita, kardiovaskulární choroby, vysoký krevní tlak, deprese a neurologické potíže.

Ledviny, játra nebo vysoký tlak

U lidí mezi 50 a 65 lety jsou nejnebezpečnějšími faktory terminální onemocnění a závažné ledvinové choroby, zatímco ve věkové skupině 18 až 50 let je to kromě obezity a deprese také hypertenze a nemoci jater. 

Studie vznikla na vzorku čtyř tisíc pacientů během první vlny nákazy koronavirem v Izraeli, uvádí Jerusalem Post.

Poslechněte si celý Svět ve 20 minutách, který připravila Gita Zbavitelová.

Dozvíte se, jak Donald Trump urputně bojoval za setrvání v Bílém domě a proč de facto přestal plnit funkci prezidenta. Další příspěvek se týká evropské krajní pravice, která útok na americký Kongres odsoudila velmi opatrně nebo dopadům dění ve Washingtonu pro ruského prezidenta. Zajímalo nás i proč v Sýrii a Iráku znovu posiluje samozvaný Islámský stát, nebo proč je současná vlna nákazy covidem ničivější než jarní.

Spustit audio

Související