Richard Sacher – muž, který zrušil Státní bezpečnost

15. únor 2021

Jednou z klíčových opor komunistického režimu v Československu mezi lety 1948 až 1989 byla Státní bezpečnost. Přáním nové politické reprezentace v prosinci 1989 byla proto likvidace této bezpečnostní složky. Těžký úkol připadl do té doby neznámému člověku: novému federálnímu ministru vnitra Richardu Sacherovi (1942–2014).

Účinkuje: historik Michal Pehr
Připravil: David Hertl
Premiéra: 2. 1. 2020

O jeho minulosti se v listopadu 1989 vědělo. To, že pracoval v řadě dělnických profesí, jako v dolech, kotelně, ale také třeba maloval bílé čáry na silnicích. A že kvůli náboženským důvodům byly jeho pokusy dostat se na vysokou školu až do roku 1968 odmítány. Teprve pak mohl vystudovat ekonomii a práva.

Čtěte také

Umožnilo mu to kariéru v Československé straně lidové, jedné z politických stran, kterým komunisté povolili i po únoru 1948 činnost. Ale až poté, co do jejich vedení dosadili sobě oddané lidi.

V lidové straně Sacher vystřídal několik regionálních funkcí, vypracoval se na pozici vedoucího oddělení sekretariátu strany a vedl lidoveckou Ústřední politickou školu.

„Dělal to skvěle. Nás frekventanty, kteří jsme tam jezdili na týdenní kurzy, seznamoval s neveřejnými informacemi a zval profesory, kteří byli za normalizace vyházeni z vysokých škol,“ řekl po Sacherově smrti bývalý lidovecký šéf Jan Kasal.

Mohl být premiérem

Sacher od konce 80. let vytvářel uvnitř lidové strany opozici vůči prokomunistickému vedení. V listopadu 1989 jménem tohoto obrodného lidoveckého proudu jednal v Občanském fóru, kde si ho všiml Václav Havel.

Nejdříve mu nabídl funkci federálního premiéra, narazil ale na odpor socialistů a taky na nesouhlas Slováků. Ještě koncem prosince 1989 tak byl Sacher jmenován ministrem vnitra. 

Logo

Jen 12 dní po příchodu na ministerstvo vydal první rozkaz oklešťující práci tajné policie: zastavil činnost na vnitřním zpravodajství, tedy všechny aktivity proti občanům Československa.

Nahradil v krajích, okresech a obvodech náčelníky Státní bezpečnosti příslušníky Veřejné bezpečnosti, tehdejší uniformované policie. Až pak poslední lednový den vydal rozkaz, kterým k 15. únoru 1990 zrušil všechny centrální útvary Státní bezpečnosti.

O křeslo ministra přišel Sacher po prvních svobodných volbách, poslancem byl do léta 1992. Až v roce 2007 vyšlo najevo, že sám Sacher byl v roce 1958, v době základní vojenské služby, zaregistrován jako spolupracovník vojenské kontrarozvědky; jeho svazek byl už v roce 1963 skartován.

Richarda Sachera připomíná v pořadu Portréty historik Michal Pehr, který se dlouhodobě věnuje historii a osobnostem lidové strany.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související