Richard Nixon a jeho éra

8. srpen 2014

Americký republikánský politik – kongresman, senátor, viceprezident a 37. prezident USA – se narodil 9. ledna 1913 v nezámožné rodině.

Vystudoval práva, jako právník také krátce pracoval a za druhé světové války sloužil v armádě.

Do Sněmovny reprezentantů byl zvolen v roce 1946, do Senátu v roce 1950. Výrazně se podílel na odhalení a usvědčení sovětského špióna v americké administrativě Algera Hisse.

V letech 1953 až 1961 působil ve funkci viceprezidenta Spojených států amerických. Při prezidentských volbách v roce 1960 těsně prohrál s Johnem Fitzgeraldem Kennedym, prohrál rovněž v guvernérských volbách státu Kalifornie v roce 1962.

Čtěte také

V letech 1968 a 1972 byl dvakrát zvolen prezidentem. V důsledku aféry Watergate (opakované vloupání do volebního sídla Demokratické strany, které bylo inspirováno lidmi z bezprostředního Nixonova okolí), když se prokázalo, že Nixon v této souvislosti prokazatelně lhal, prezident na svůj úřad 8. srpna 1974 rezignoval.

Během svého působení v úřadu prezidenta USA mimo jiné navázal styky s komunistickou Čínou, inicioval hovory o odzbrojení a pokoušel se čestně ukončit vietnamskou válku, což se nepodařilo kvůli aféře Watergate a následnému faktickému kolapsu americké zahraniční politiky. Jeho kroky ve vnitřní politice jsou dodnes hodnoceny rozporně.

Posádku Apolla 11 po přistání ještě v karanténě uvítal prezident Richard Nixon

Jeho renomé v oblasti zahraniční politiky však po zbytek jeho života hojně využívali – a radili se s ním – i následující američtí prezidenti, a to bez ohledu na svou stranickou příslušnost. Zemřel 22. dubna 1994.

V češtině vyšla dosud jediná monografie věnovaná Richardu Nixonovi. Jejím autorem je Anthony Summers a jmenuje se Nixon »Arogance moci«. Obsahuje množství velmi pozoruhodného materiálu z fungování a zákulisí americké politiky i zajímavých informací o Nixonově složité osobnosti. Autor se ovšem často neubránil politické zaujatosti, navíc zde některé důležité aspekty Nixonova působení chybí.

V pořadu uslyšíte hlas Richarda Nixona (a Leonida Brežněva), dobové zprávy i propagandistické útoky a odborné diskuse a komentáře o Richardu Nixonovi, jeho éře i aféře Wattergate.

Leonid Brežněv a Richard Nixon 19. června 1973 při návštěvě sovětských lídrů ve Spojených státech
autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio