Reakce ruských médií je stejně hrozná jako teroristický čin ve Vrběticích, popisuje analytik Votápek

21. duben 2021

Kauza kolem výbuchu muničního skladu ve Vrběticích poznamenala česko-ruské vztahy. Podle analytika Vladimíra Votápka by nyní Česko mělo vyrovnat počty zaměstnanců na ruské ambasádě v Praze s českým zastoupením v Moskvě: „Nemůžeme počítat, kolik kdo vypověděl diplomatů, ale kolik jich zůstalo. Jestliže nám sníží počet zaměstnanců tak, že činnost naší ambasády je prakticky paralyzována, pak bychom měli odpovědět recipročně.“

Z Česka už bylo vyhoštěno 18 pracovníků ruské ambasády, kteří byli identifikováni jako členové ruských tajných služeb. Podle Votápka je velkou záhadou, proč zde byli tak dlouho trpěni.

Doplňuje, že na ruské ambasádě v Praze je nesmyslně mnoho „diplomatů a špionů“ – celkem u nás prý působí přes sto ruských agentů, nepočítaje v to české občany, kteří jsou získáni ke spolupráci.

Čtěte také

„České zvláštní služby včetně BIS mají nízkou kapacitu, aby skutečně chránily naše zájmy. Neznám čísla z poslední doby, ale před 10 lety byl počet lidí, kteří se mohli účastnit sledování cizích agentů, výrazně nižší než počet těch agentů,“ podotýká s tím, že služby nemají dostatečnou podporu z nejvyšších míst.

Rusko podle Votápka nerespektuje českou suverenitu a považuje nás za svůj dvoreček. „Rusové tu vždy měli poměrně významnou sílu diplomatů a pracovníků zvláštních služeb, tedy lidský potenciál. My jsme neudělali nic významného, abychom jim to zošklivili. Naše zvláštní služby byly velice slabé a málo aktivní v práci proti nim,“ míní analytik.

„A třetí faktor je, že významná část naší politické reprezentace jim otevřeně šla na ruku. Často hráli kartu, která vypadala spíš jako karta Kremlu než suverénní České republiky. Tím jsme pro ruské špiony vytvořili velmi komfortní prostředí,“ dodává.

Pokerová partie

Votápek česko-ruskou roztržku přirovnává k pokerové partii, ve které teď ruská strana vyhoštěním většího množství českých diplomatů a zaměstnanců ambasády, zvýšila sázky. „Teď veřejnost čeká na krok české vlády, zda zvýší své sázky i ona, anebo zda odhodí karty na stůl a vzdá se.“

Čtěte také

Podle bývalého generálního konzula v Petrohradě by Česko mělo pokračovat v partii s Ruskem bez ohledu na postoj Evropské unie a NATO. „Pokud dostaneme podporu od našich spojenců a přátel, bude to dobře, jakýsi bonus navíc. Ale nemělo by to být pro naši reakci rozhodující,“ míní Votápek.

Dodává, že o podporu si rovněž musíme umět řádným způsobem říct, místo abychom do zahraničí vysílali rozporuplné signály.

Opravdu je to bezprecedentní útok Rusů

„To, co se stalo ve Vrběticích, je zcela bezprecedentní. To není žádný útok na nějakého bulharského obchodníka se zbraněmi, který se shodou nešťastné náhody udál na českém území, jak se snaží význam události snížit premiér Andrej Babiš (ANO). Je to bezprecedentní útok sil Ruské federace na zařízení ministerstva obrany, který vedl ke smrti českých občanů a obrovským materiálním škodám. Na to je adekvátní masivní a celoevropská reakce,“ zdůrazňuje Votápek.

Premiér Andrej Babiš (ANO) se v úterý ve sněmovně omluvil za nevhodně použité slovo ‚útok na zboží‘. „Šlo o životy a byl to odporný a nepřijatelný teroristický akt, při kterém zemřeli dva naši lidé,“ řekl poslancům.

Odpornou kampaň proti České republice prý vedou i ruská média, podle kterých jsme jen loutky Američanů a Vrbětice mají mediálně zamaskovat údajný atentát na běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

„Reakce je stejně hrozná jako teroristický čin, který se stal, a my na to musíme reagovat. Minimum, které bych si představoval, je, že si to české veřejné mínění na dlouhá léta zapamatuje,“ uvádí Votápek, který věří, že se ve společnosti upevní pravdivý sled událostí ve Vrběticích a ruské dezinformační kampaně selžou, podobně jako v případě událostí roku 1968.

Hamáčkovo selhání?

Bývalý diplomat se pozastavuje nad nedávným odvoláním ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), přestože vláda musela vědět, že se schyluje ke krizi.

Čtěte také

„Pokud jsou informace ve veřejném prostoru pravdivé, tak naši velvyslanci dostali pořádnou instrukci, jak pokračovat, až v úterý,“ upozorňuje.

V takovém případě by podle Votápka šlo o velké selhání zahraniční služby, viníkem by ovšem byl zastupující ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD), který k tomu nedal včas pokyn.

„Jestliže se vláda, jak říká Hamáček, chystala na krizi delší dobu, tak tyto depeše měly být připravené předem. I kdyby měly být na naše ambasády zaslány jako přísně tajné a přeloženy by byly až v sobotu. Ministerstvo zahraničí mělo diplomaty připravit tak, abychom mohli reagovat okamžitě,“ uzavírá.

Proč jdou někteří čeští politici na ruku Rusku? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

Spustit audio

Související