Radkin Honzák: Ve dvou se to lépe táhne

7. březen 2021

Půvabná historka vypráví, jak se lektorka skupiny vdaných žen diskutujících o životních situacích zeptala účastnic, kdy naposled řekly svému manželovi, že ho milují...

Některé si byly jisty, že včera, některé už si nevzpomínaly. Tak je lektorka vyzvala, aby vzaly své mobilní telefony a napsaly manželovi SMS: Miláčku, miluju tě. A jak řekla, dámy učinily. Za chvíli začaly přicházet odpovědi:

„Proboha, co se děje?“

„To jsi zase odřela auto?“

„Já tebe taky.“ (Ta byla jen jedna.)

???

„Nehraj to na mě a řekni, kolik potřebuješ.“

„Jestli najdu toho chlapa, kterému to patří, tak mu rozbiju hubu.“

„Stokrát jsem tě prosil, abys nepila. Jestli nepřestaneš, fakt odejdu.“

Zasmějeme se, a vlastně to moc směšné není, kam se dostane dvojice, která kdysi toužila splynout v jedinou bytost. Měli bychom více dbát na to, aby náš vztah neuvadl; potřebujeme ho totiž jako sůl. Již na druhé stránce knihy Genesis najdeme větu: Není na světě dobře člověku samotnému. Dnešní medicína to potvrzuje. Podpora partnera/partnerky představuje významný pozitivní moment při léčbě.

Radkin Honzák

Jedna z největších studií, která hodnotila vliv způsobu života v páru či single, proběhla v letech 2004–2008. Analyzovaný soubor obsahoval data od 734 889 pacientů s nejčastějšími typy nádorů. Závěr této analýzy byl, že „marital status“ byl nezávislým příznivým prognostickým faktorem, pacienti žijící v páru měli delší celkové přežití a menší riziko recidivy.

Poslední rok byl náročný po všech stránkách. Mám proto několik nápadů, kterak překonat tenhle blbý čas. Slovo BLBÝ užívám s rozmyslem, neb je namístě. Ten čas není jiný než blbý, a proto my buďme chytří! Ve dvou se to lépe potáhne, když se naladíme. Co je třeba?

Přestat vidět chyby na partnerovi/partnerce a říci si, že už je nevychováme. Jsem už dlouho psychiatrem a viděl jsem mnoho těch, kdo vzpomínali víc na chyby toho, kdo odešel, než na jeho přednosti. A jak jim ty chyby chybí!

Ten čas není jiný než blbý, a proto my buďme chytří! Ve dvou se to lépe potáhne, když se naladíme.

Vrátit se na samý začátek a věnovat se vzpomínkám na první chvíle nadšení, závratí, ještě když jsme se jen drželi za ruce, když jsme si dali první pusu. Říct si ráno: Mohl(a) jsem mít to štěstí a být teď v Severní Koreji (ani Angola není špatná), ale jsem tady, teče mi teplá voda, mám co jíst a střechu nad hlavou a hlavně mám hlavu, která myslí.

A pak si jít do koupelny zazpívat! „Když jsem vandroval, muzika hrála, moje znejmilejší, moje znejmilejší z okna koukaláááá, z okna koukala. Nekoukej za mnou, pojď radši se mnou a já ti koupím a já ti koupím sukni zelenooou, sukni zelenou…“

 

autor: Radkin Honzák
Spustit audio

Související

Více o tématu