Pustit Huawei k budování sítí 5G je příliš velký risk, varují Financial Times

Neexistuje žádný přímý důkaz, že by čínská společnost Huawei pomáhala své vládě provádět špionáž. Loajalita dodavatele telekomunikační infrastruktury je ale zcela zřejmá. Představuje tedy v případě budování sítí 5G bezpečnostní riziko.

Píše to komentátor britského deníku Financial Times John Gapper.

V úvodu komentáře připomíná minulost zakladatele současného čínského telekomunikačního giganta. Žen Čeng-fej byl v době maoistické kulturní revoluce vyslaný na severovýchod země. Mladý voják dostal za úkol pomáhat s vybudováním textilní továrny. Teploty v místě v noci klesaly k minus dvaceti stupňům, potrava byla chudá, život probíhal ve velmi primitivních podmínkách.

Pokud máte jako Huawei v rukou klíčové technologie, máte účinnější zbraň, než jsou nukleární hlavice, varuje bankéř Jonáš

Ondřej Jonáš

Vedou Spojené státy obchodní válku s Čínou? A jak s tím souvisí pondělní obvinění čínské telekomunikační společnost Huawei, včetně její ředitelky Meng Wan-čou, z podvodů a špionáže ze strany úřadů USA? Česko-americký bankéř v Interview Plus tvrdí, že jde o vážný problém a nejen Spojeným státům došla trpělivost.

Odměnou ale byl přístup k francouzským technologiím, což nedávno potvrdil samotný Žen Čeng-fej. Později založil Huawei, jednoho z největších výrobců telekomunikačního vybavení. Společnost, která disponuje skoro devadesáti tisíci patenty a rozpočtem na výzkum ve výši patnáct miliard dolarů.

Současná Čína se v mnohém liší od Číny z doby kulturní revoluce. Jedna věc ale zůstala stejná – u moci je stále komunistická strana vůdce Maa, rekapituluje Gapper v deníku Financial Times.

Tyto historické kulisy podle komentátora britského listu vytváří prohlubující se napětí. Spojené státy americké se jej snažily zvládat v duchu přesvědčení, že hospodářský růst přímo souvisí se zvyšování politických svobod. Obvinění vznesená americkým ministerstvem spravedlnosti vůči dceři zakladatele firmy Huawei, Meng Wan-čou i firmě samotné, jsou signálem, že vláda Donalda Trumpa dosavadní paradigma opustila.

Nejedná se přitom jen o podezření z krádeží duševního vlastnictví, porušování amerických sankcí vůči Íránu nebo nepřátelské převzetí technologie firmy Motorola čínskou společností, pokračuje komentátor. Je potřeba mít na paměti, že Huawei veškerá obvinění popírá. Nejdůležitější je obvinění, že Huawei pomáhá čínské vládě ve špionáži a jiných zpravodajských aktivitách.

Ne není odpověď

Šéf Huawei Žen Čeng-fej prohlašuje, že jím vedená společnost je „malé sezamové semínko chycené uprostřed souboje dvou velmocí“. Na takovém tvrzení něco je. Nic to ale nemění na skutečnosti, že dané semínko je pěstované v půdě na čínské straně, analyzuje komentátor britského hospodářského deníku.

Podle něj je pro hodnocení celé situace nezbytné mít na paměti, že skutečně neexistují žádné důkazy pro tvrzení amerických politiků a bezpečnostních služeb, že Čína někdy požádala Huawei o instalaci škodlivého špionážního softwaru.

Samotný zakladatel firmy dokonce prohlásil, že v takovém případě by Huawei odmítla vyhovět a „raději by svou činnost společnost ukončila, než aby poškodila zájmy zákazníků“. Podle komentátora Financial Times je i toto možné. Problém ale není etický, nýbrž strukturální.

Nezáleží na tom, do jaké míry je důvěryhodná zakladatelská rodina Huawei. Pokud by totiž vládní strana přišla s požadavkem vůči společnosti, nezbylo by jí, než vyhovět. A to obzvláště v souvislosti se zákonem o získávání zpravodajských informací, který Čína přijala v roce 2017.

Na základě této legislativy může čínský státní aparát sledovat své občany, ale také požadovat jejich spolupráci na celosvětové úrovni. „Ne“ není přijímané jako přijatelná odpověď.

Pokrytecký přístup

Čínská vláda navíc chce po jiných to, co sama neumožňuje. Na jedné straně blokuje činnost amerických technologických společností, jako jsou Facebook, Google nebo vyhledávací služba Bing dodávaná firmou Microsoft. Svůj postup Peking odůvodňuje potřebami domácí bezpečnosti a ochrany místního trhu.

Speciál: Výrobky Huawei jako bezpečnostní hrozba?

Huawei

Vláda i někerá ministerstva se začaly zbavovat mobilů od čínské firmy Huawei. Podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost představuje používání hardwaru a softwaru od Huawei a další čínské firmy ZTE bezpečnostní hrozbu. To firma Huawei odmítá a požaduje důkazy.

Na druhou stranu Čína zároveň požaduje volný přístup svých společností na zahraniční trhy. Vše doprovází politický tlak. Čínský velvyslanec při Evropské unii si neustále stěžuje na údajnou „nemilosrdnou kampaň plnou výhrůžek, tlaku a spekulací“ vůči firmě Huawei, popisuje Financial Times.

Celý spor má podle komentáře listu ještě jeden rozměr. Na straně Spojených států amerických je prý možné sledovat určitou dávku pokrytectví. Edward Snowden, bývalý pracovník americké Národní bezpečnostní agentury (NSA) prozradil, do jaké míry americká vláda využívala ke špionáži podobné postupy, z jakých teď viní společnost Huawei a Čínu.

Celý svět už ví, že skrze telekomunikační sítě NSA získávala informace a umístila špionážní software do vybavení od společnosti Cisco. Přesto ale prý není možné říci, že Čína je oběť nerovného zacházení, když se americká vláda snaží vyřadit Huawei z budování digitální infrastruktury.

Příliš mnoho informací

Klíčové podle komentátora je, jestli se ke Spojeným státům přidají také jejich spojenci. To znamená, jestli budou další země následovat Austrálii a Nový Zéland, které už Huawei z výstavby sítí páté generace vyřadily. Trumpova administrativa teď tlačí na Německo, Velkou Británii a další, aby se tak stalo. V duchu slov bývalého prezidenta George W. Bushe, který spojencům řekl: „ve válce proti terorismu jste buď s námi, nebo proti nám“.

Velká Británie v minulosti firmě Huawei umožnila podílet se na budování méně významné infrastruktury sítí 3G a 4G. Čínskou firmu ale londýnská vláda nepustila k jádru informačního systému, ve kterém se zpracovávají a ukládají data zákazníků a klíčové technologie. Veškerý hardware a software společnosti Huawei také musel projít bezpečnostní kontrolou britských odborníků.

Takový přístup ale bude těžké uplatnit v případě sítí 5G, míní komentátor listu Financial Times. Sítě 5G totiž mohou být zařazeny také do vybavení moderních továren a autonomních automobilů.

Technologie, kterou Huawei pomohla vyvinout, je možné chápat jako novou rozsáhlou síť, která shromažďuje a zpět distribuuje data všeho druhu. „S poměrně malými náklady je tedy možné dostat se k velkému množství informací“, cituje komentář slova profesora informační technologie Alana Woodwarda.

Huawei je Čína

Výše popsané vede zpět ke vzpomínce na začátek kariéry zakladatele Huawei. V těžkých podmínkách tehdy dokázal přinést potřebné znalosti na základě poznání funkce francouzských textilních technologií.

V Číně je naprosto běžné, aby firmy špehovaly Západ, tvrdí sinolog

Huawei

Prezident Spojených států amerických chce vypudit z trhu čínské firmy Huawei a ZTE. USA dlouhodobě vyčítá zmíněným podnikům, že jejich zařízení sledují Američany a pracují pro čínskou vládu. S podobným varováním přišel nedávno i český Národní ústav pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Je také pravděpodobné, že Huawei - tak jako jiné čínské společnosti - v minulosti k vlastními vývoji využila studium technologických postupů zahraniční konkurence. Nakonec se jí ale podařilo prolomit kruh a stát se špičkovým technologickým inovátorem.

Pokud by se tedy teď nějaká cizí země pokusila vše postavit na podezření firmy Huawei ze špionáže ve prospěch Číny, pravděpodobně by u soudu neuspěla. Důkazy jsou totiž slabé. Nicméně strana, která už v době kulturní revoluce poslala zakladatele firmy studovat v nehostinných podmínkách zahraniční technologie, je stále stejná.

Její politická moc je v Číně nezpochybnitelná, ovládá vše a vyžaduje naprostou loajalitu. Nemá tedy smysl podstupovat bezpečnostní riziko při budování sítí 5G s Huawei, když její hlavní konkurenti, firmy Ericsson a Nokia jsou evropské společnosti. Zakladatele Huawei Žen Čeng-feje je mi sice lidsky líto, ale je to produkt systému. Tolik John Gapper, komentátor deníku Financial Times.

Spustit audio

Související