Proč chtějí učitelé stávkovat? „Teď vezmou peníze kuchařkám, ale kdo to bude za rok,“ ptá se odborář Dobšík

12. listopad 2023

Čeští učitelé se připravují na stávku ohlášenou na 27. listopad. Nelíbí se jim, že i když dostane resort školství v příštím roce mírně přidáno, zbyde školám míň než v předchozích letech – vzhledem k inflaci a nárůstu výdajů jiných ministerstev. Míň dostanou ale hlavně nepedagogičtí zaměstnanci. 

„Teď berou peníze nepedagogům. Komu vezmou příští rok, když tam nedoputují takové finanční prostředky, aby školství bylo potenciální budoucností téhle země,” ptá se předseda školských odborů František Dobšík rétoricky.

Čtěte také

Dodává, že učitelé chtějí varovat před hlubším problémem podfinancování českého školství. Nepedagogický pracovník je například školní asistentka, kuchařka, uklízečka atp.

Ekonom David Münich, výkonný ředitel think tanku IDEA při ekonomickém institutu CERGE EI, potvrzuje, že se v poměru k HDP budou prostředky na školství snižovat. 

„Takto se výrazně propadneme oproti průměru OECD. Stane se z nás jedna ze zemí, které dávají v poměru k hrubému domácímu produktu vůbec nejméně,” potvrzuje stanovisko odborů Münich. 

Přesto máme podle některých oficiálních údajů nejvyšší počet učitelů, a to v poměru k počtu žáků.

Čtěte také

Jenže podle jiných a také oficiálních databází, je to přesně naopak. Kde vzniká takový rozpor? „Statistika je založena na velice přesných počtech s velice nepřesnými čísly,” odpovídá prezident Asociace ředitelů základních škol Luboš Zajíc.

Náměstek ministra školství Jiří Nantl souhlasí, že dostatek peněz na školy je podmínkou, ale není zárukou kvality výuky. „Kultura je v tomhle ohledu důležitější než struktura,” tvrdí. 

Poslechněte si celý pořad Zaostřeno, který se snaží poodstoupit od vzrušené debaty mezi odboráři a státem, a nabídnout nestranný pohled na to, jak na tom české školství skutečně je. Připravil Vít Pohanka.

 

autor: Vít Pohanka
Spustit audio

Související