Reportáž z rozdrásané Sýrie. Lenka Klicperová, Markéta Kutilová: Válka je mým osudem

5. říjen 2021

Novinářky Lenka Klicperová a Markéta Kutilová sledují syrský konflikt už od jeho počátku. V roce 2020 vydaly reportážní knihu Válka je mým osudem, v níž z bezprostřední blízkosti sledují poslední bitvu Sýrie s Islámským státem. Popisují život na frontě, pohybují se mezi zadrženými džihádisty, mluví s jejich manželkami i dětmi, ptají se na zkušenosti civilistů, kteří museli žít pod nadvládou islamistů. 

První díl Radioknihy Válka je mým osudem si můžete poslechnout zde – od brzkých hodin 28. září.

Lenka Klicperová (vlevo) a Markéta Kutilová na fotografie z Libye

V roce 2011 se vzbouřila část Syřanů proti kruté vládě tamního prezidenta Bašára Asada.

Po dekádě bojů se prvotní občanská válka mezitím přerodila do boje s Islámským státem, který usiloval o obnovení chalífátu na syrském území, a do války s Tureckem, jehož prezident chce Sýrii údajně zbavit terorismu a vytvořit v ní bezpečný stát pro všechny syrské uprchlíky žijící v současnosti v Turecku.

Markéta Kutilová, Lenka Klicperová: Válka je mým osudem 
Účinkují: Barbora Goldmannová, František Maňák, Aleš Slanina, Petr Kubes, Štěpánka Romová, Kateřina Veselá
Připravila: Iveta Novotná
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Režie: Lukáš Kopecký
Premiéra: 27. 9. 2021

Novinářky Klicperová a Kutilová sledují boje s Islámským státem. A mohlo by se zdát, že tím jejich kniha končí, ale není tomu tak. Popisují totiž i to, jak ztrápenou Sýrii napadlo Turecko, jehož prezident Recep Tayyip Erdoğan pod záminkou boje proti terorismu pomalu obsazuje sever Sýrie, a to vše s tichým souhlasem NATO i USA.

O co Erdoganovi jde? O co vlastně jde všem zemím, které se do syrského konfliktu zapojily? Proč mají všichni o Sýrii takový zájem?

České válečné reportérky hledají odpovědi na tyto otázky přímo ve válkou zmítané Sýrii i v dalších státech.

Čtěte také

„Jak snadné bylo válku začít! Jak snadné bylo nechat se přesvědčit, že zbraně něco vyřeší. Jak snadné bylo získat ty, kteří válku podpoří svými penězi, zbraněmi a politickou podporu. Jenže kvůli tomu dnes už Syřané mají ve své vlastní zemi pramalý vliv. Když se jedná v zahraničí o Sýrii, kolem stolu sedí prezidenti Turecka, Ruska, Íránu a USA. Svými petrodolary je ovlivňují Katar a Saúdská Arábie. Ze staré Sýrie moc nezbylo. A stejně tu kost dál ohlodávají ti, kteří stále nejsou spokojeni... Vypálit první výstřel bylo jednoduché, vypálit ten poslední se zdá ovšem nemožné. Válka, zdá se, je jejich osudem,“ uzavírají novinářky.

Kniha je psaná reportážním stylem a tato forma zůstala zachována i v rozhlasové četbě, kterou můžete na Plus poslouchat čtyři týdny.

autor: Iveta Novotná
Spustit audio