Precizní zemědělství šetří chemii, přesně cílí na jednotlivé centimetry půdy, popisuje vědec Kumhála

16. duben 2022

Moderní technologie pronikají do všech oblastí života včetně zemědělství. „K pozemku se už dnes nepřistupuje, jak bylo dříve zvykem – jako k celku, na němž se všechny operace dělaly co nejvíce uniformně. Takže když se selo, sela se všude stejná dávka a tak dále,“ vysvětluje František Kumhála z Technické fakulty České zemědělské univerzity. Ukázalo se ale, že při této plošné metodě je výnos na každém místě pozemku jiný. Proto se teď mluví o precizním zemědělství.

„Precizní zemědělství se snaží přistupovat k pozemku tak, aby zohlednilo místní podmínky v daném místě pozemku,“ přibližuje Kumhála, vedoucí Katedry zemědělských strojů ze zemědělské univerzity.

Čtěte také

„Tak se ušetří například hodně chemie, jako je hnojení. To je pro ekologii velmi zajímavé a přitom výnos zůstane stejný, nebo se ještě navýší,“ vyzdvihuje.

Dříve zemědělci, protože hospodařili na menších výměrách, věděli dobře, co v kterém místě pozemku roste dobře a co hůře. „Takže na to reagovali místně. Dnes ale například na zastropované výměře 30 hektarů nejste schopni se vrátit do místa, kde je výnos jiný.“

„Podle mě dnes schůdnou cestou pro budoucnost je nechat pozemky rozumně veliké a hospodařit na nich, jak nejlépe umíme. A precizní zemědělství touto cestou je. Tím spíše, že využívá satelitní snímkování, systémy na zemědělských strojích, které pracují s přesností na centimetry,“ popisuje Kumhála.

Výnosová mapa se pošle do cloudu, stáhne se do traktoru a ten pak sám už dokáže řídit dávku hnojiva u rozmetadla hnoje.
František Kumhála

Základem precizního zemědělství je výnosová mapa. „Tedy mapa aplikační. A podle ní pak zemědělský stroj musí jet. Nejlépe je, když se z celého procesu úplně odstraní lidská obsluha.“

Čtěte také

Velké firmy dnes také mají cloudová řešení. „Výnosová mapa se pošle do cloudu, stáhne se do traktoru a ten pak sám už dokáže řídit dávku hnojiva u rozmetadla hnoje a podobně. Také v případě desikace je při použití map možná úspora 40 až 60 procent postřiku,“ říká Kumhála. Desikace je proces vysušování. 

„Se zdokonalováním technologií, čidel, robotizace a automatizace zájem o precizní zemědělství stoupá. Dostává se do povědomí široké zemědělské veřejnosti a třeba navádění zemědělské techniky, což je jeden ze základních principů precizního zemědělství, najdete téměř v každém zemědělském podniku,“ shrnuje František Kumhála.

Kdy se na českých polích objeví autonomní traktory? Budou také poháněny bateriemi, jak vidíme stále častěji v osobní dopravě? A jak potřebné budou při práci na poli lidské ruce? Poslechněte si celé Studio Leonardo. 

autor: Petr Kološ
Spustit audio

Související