Přál bych si, ať vydržím tak dlouho, dokud nebudu trapný, prozrazuje Miloň Čepelka své přání k 85. narozeninám

19. červenec 2021

„Na pětaosmdésáté narozeniny se raději nechystám. Doufám pevně, že se jich dočkám, a to je jediný pocit, který mám. Protože se nechci rouhat, nechci slavit předem. Jak se říká krásným zastaralým záporovým genitivem: proti věku není léku,“ říká básník Miloň Čepelka. Známý je zejména díky svému neherectví v Divadle Járy Cimrmana, které zanedlouho vstoupí do 55. sezony. 

Čtěte také

V pořadu Hovory prozrazuje i důvody, proč je v téměř pětaosmdesáti letech v tak dobré kondici, že i letos v létě odehraje několik představení s Divadlem Járy Cimrmana.

„Vděčím tomu své ženě, protože o mě dbá, pečuje, nedovoluje mně se stravovat nezdravě, ale já jsem strašně poslušný.“

Kdyby si pak měl sám sobě popřát, říká: „Abych vydržel tak dlouho, dokud nebudu trapný.“   

Verše mi přestaly chodit

To, že je Čepelka cimrmanolog, je všeobecné známé, méně se ví, že je také textař, rozhlasový moderátor nebo básník. Básně píše už od gymnaziálních let, po nedávno vydané knize poezie se ale rozhodl do dalších nenutit.

„Verše mi přestaly chodit. Nedělám si násilí. Ne že bych si řekl, teď napíšu báseň, to nikdy. Možná že zamlada, ale od té doby jsem pochopil, že tak ne. Že to musí odněkud přijít,“ přiznává Čepelka.

Čtěte také

„Pravdou je, že bych teď chtěl honem ještě dopsat jednu prózu, takovou větší novelu. Ale protože není hotová, tak o ní mluvit nebudu. To, že jsem vůbec přiznal, že mám hotovou valnou většinu, to je až až.“       

Čepelka připouští, že se hodně let cítil být nedoceněným autorem:

„To jsem se cítil dost dlouho, ale bylo to tím, že po prvotině v roce 1964 jsem už další knihu psát nemohl. Protože jsem byl, díky svému působení v rozhlase v 60. letech, pak nežádoucím autorem. A zatímco kolegové si to vynahrazovali spoluprací s filmem, tak já jsem s ním tehdy nic společného neměl. Skoro bych řekl, že jsem s ním ani nic společného mít nechtěl. A tím pádem mi vlak ujel cestami, které prostě přinesl život,“ dodává.

Celý rozhovor s Miloněm Čepelkou najdete v archivu pořadu Hovory. Ptal se Vladimír Kroc.  

autoři: Vladimír Kroc , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.