Pokračování kauzy Xixoio: dva stíhaní a škoda přes 300 milionů. „Blockchain a digitální tokeny ale šmahem neodsuzujme,“ říká Koubský

8. prosinec 2023

Policie obvinila dva lidi v souvislosti s kauzou české společnosti Xixoio, která nabízela uživatelům údajnou možnost investice do firem prostřednictvím digitálního tokenu. Peníze ale podle policie firma využila na svůj provoz, provize zaměstnancům a osobní obohacení.

Skoro 340 milionů korun se podařilo vylákat firmě Xixoio od téměř 3000 lidí, kteří chtěli využít firmu jako prostředníka pro investice.

Čtěte také

Za nějakou dobu se ale začaly v médiích objevovat články, které upozorňovaly na problematický model fungování firmy nebo na falešné reference, kterými se firma chlubila. V listopadu minulého roku zasáhla i policie, která dva její hlavní představitele zadržela.

Firma tvrdila, že investování pomocí digitálních tokenů založených na blockchainu bude budoucnost investování a pomocí velké reklamní kampaně velkou část lidí přesvědčila.

Podle Petra Koubského z Deníku N by měli lidé investovat pouze do věcí, kterým rozumí, a když to, jak celý proces funguje, neumí zprostředkovatel vysvětlit, měli by od toho dát ruce pryč.

Co je to blockchain?

„Myslím si, že by bylo hloupé technologii blockchainu a digitální tokeny šmahem odsoudit a zavrhnout kvůli tomu, že se pomocí nich dají patrně balamutit potenciální investoři,“ říká Koubský.

„Blockchain není nic jiného než speciální druh distribuované databáze sloužící například k uchování historie transakcí, tak jako se to používá u kryptoměn a dá se použít k mnoha jiným věcem. Na té technologii samotné není nic špatného, ale je málo průhledná, obtížně se vysvětluje a není vůbec jisté, jestli je to užitečný nástroj pro nějaké masové použití. To je pořád ještě otevřená otázka,“ vysvětluje.

Čtěte také

A dále tvrdí, že je možné, že blockchain může do značné míry nahradit nějakou centrální autoritu ručící za spolehlivost záznamů, jako jsou například banky. V případě, že se nacházíme v situaci, kdy není potřeba centrální autority nahrazovat něčím novým a systém je funkční, není podle něj nutné spoléhat se na jiné technologické řešení.

„Dovedu si představit, že v případě nějaké hroutící se společnosti, v případě hyperinflace, v případě státu, který není funkční, by to mohlo být výrazně jinak, protože toto je systém, který opravdu může fungovat nezávisle na státních autoritách. Ale dokud je máme a dokud je svět normální a takový, na jaký jsme zvyklí, tak toto věc je maličko nadbytečná,“ dodává Petr Koubský.

Herci a jejich kopie vytvořené AI, varování před aplikací WeChat a příchod sítě Threads do Evropy jsou dalšími tématy Online Plus, který moderuje David Slížek.

autoři: David Slížek , aste
Spustit audio

Související