Počet covid+ na podzim určitě poroste, ale máme v ruce klíč k bráně šíření viru, uvažuje šéf ÚZIS Ladislav Dušek

24. srpen 2021

Počet nově nakažených koronavirem SARS-CoV-2 v Česku v tuto chvíli stagnuje. I na základě tuzemských dat lze potvrdit, že očkování ve většině případů úspěšně odráží také vysoce nakažlivou mutaci delta, říká šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Právě díky očkování se podle analytika do nemocnic dostávají pouhé jednotky pacientů s těžším průběhem onemocnění.

Čtěte také

„Doufejme, že to do podzimu vydrží,“ konstatuje Dušek a opakuje, že statistické údaje zcela evidentně dokazují vliv očkování na snížení pravděpodobnosti nákazy a zejména těžkého průběhu nemoci.

Přestože je třeba hledět do budoucnosti s optimismem, k nárůstu pozitivních případů na podzim určitě dojde, varuje šéf ÚZIS. „Je to běžné chování sezónního respiračního viru a musíme s tím počítat.“

Nákaza se podle Duška bude šířit hlavně mezi neočkovanými, už dnes je mezi novými nemocnými až 80 procent těch, kteří vakcínu nedostali. Také proto je prý velmi důležité, aby se pokračovalo v očkování.

Máme v ruce klíč, kterým můžeme zamknout bránu šíření viru.
Ladislav Dušek

Host Interview Plus se přimlouvá hlavně za doočkování mladších dospělých, které může při dalším vzplanutí pandemie covidu zabránit tomu, aby se nákaza asymptomaticky šířila v komunitách mladých lidí a sekundárně dopadla i na potenciálně zranitelné osoby.

„Máme v ruce klíč, kterým můžeme zamknout bránu šíření viru, a tím je doočkování nějakých – řekněme – deseti procent populace. Pak dopad podzimní vlny můžeme významným způsobem snížit,“ upozorňuje.

Tlaky politiků? Nesmysl

Možnost, že by s blížícími se volbami mohl sílit tlak politiků na tajení či nezveřejňování dat o šíření koronaviru, Ladislav Dušek striktně odmítá: „Za celou dobu, co pracuji jako ředitel ÚZIS jsem nečelil žádnému tlaku z ministerstva zdravotnictví.“

Čtěte také

Podobné otázky jsou zcela bezpředmětné, tvrdí ředitel a statistik s tím, že čísla jsou jasně daná. Uznává, že on sám je odpůrcem zveřejňování dat, která neprošla řádnou kontrolou validity. Taková totiž mohou napáchat víc škody než užitku a způsobit zmatek.

Na závěr dodává, že ÚZIS nebyl a není správcem systému pro zpřístupňování informací široké veřejnosti.

Poslechněte si celý rozhovor Lukáše Matošky s Ladislavem Duškem.

autoři: Lukáš Matoška , marz
Spustit audio

Související