Po úspěchu na olympiádě je těžké najít další vrchol a novou motivaci, říká Kateřina Neumannová

11. prosinec 2018

Kateřina Neumannová je olympijskou vítězkou a mistryní světa v běhu na lyžích. Sportu se i po ukončení kariéry věnuje dál. Díky šesti medailím ze zimních olympiád si zažila vrchol slávy a společenského zájmu. „Byla to pro mě tvrdá a nelehká zkušenost. Žila jsem v tom dva roky, které pro mě byly velmi těžké,“ říká sportovkyně.

Neumanová věří, že člověk se v charakteru už od dětství nemění. Neúspěch mistrovství světa v Liberci, na jehož přípravě se podílela a sklidila společně s dalšími organizátory velkou kritiku za financování projektu, její sebehodnocení změnil. 

„Je pravda, že o všem teď přemýšlím podstatně víc. Začala jsem se orientovat na práci, kterou mohu ovlivnit od začátku až do konce sama. Nejsem součástí velkého týmu, kde je vždycky složité mít pod kontrolou celý výsledek, a dělám spíš menší akce,“ uvádí.

Kdyby mi dnes někdo nabídl organizaci podobné akce, jako bylo MS v Liberci, určitě bych do toho nešla.
Kateřina Neumannová

Vyhraněné a individuální zájmy

Olympionička, která má jednu dceru, poodhaluje své soukromí, když hovoří o životě bez partnera. „Každý z nás zná chvíle, kdy se toho nashromáždí víc. V tu chvíli by člověk uvítal podporu. Jinak si ale svůj čas ráda organizuji podle sebe a mám už dost vyhraněné zájmy a věci, které mě baví. Zdaleka ne každý by zapadl do režimu, který mě baví,“ říká a dodává: 

„Vždycky je to něco za něco a naštěstí většinu věcí zvládám sama. Kromě toho mám spoustu přátel, kteří mi pomáhají.“

Co jí dělá radost? „Miluji Šumavu a miluji sport. Ale už trošku jiný, než když jsem závodila. V létě, když mám volný víkend, je značka ideál udělat si výlet po Šumavě na horském kole. A večer si dát vínko s kamarády. V zimě si zase vyrazit na lyže. Tento životní styl nesdílí zdaleka každý. Kromě toho ráda cestuji, mám nejraději severní Itálii. A když je možnost, tak mizím kousek víc na jih.“

Bývalá běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová je olympijskou vítězkou a mistryní světa. Věnovala se také cyklistice. Po ukončení aktivní sportovní kariéry působila ve funkci prezidentky organizačního výboru Mistrovství světa v klasickém lyžování 2009, které se stalo nechvalně známé vysokým zadlužením. V současnosti působí na ministerstvu obrany jako referentka, na starost má koncepci armádního sportu a reprezentace.

Práce a dcera

Jaké cíle má člověk, který už dosáhl obrovského profesního úspěchu?

„Je těžké po výhrách na olympiádě najít další vrchol a motivaci k něčemu novému. K věci, které byste chtěla dosáhnout. Přiznám se, že v období, ve kterém jsem teď, je to kombinace práce, kterou dělám, a pomoci své dceři. Nicméně za rok, za dva už bude ve věku, kdy si bude chtít řídit své věci sama, a já budu mít zase o něco víc času. Baví mě dělat malé projekty, jako je Sport Fest na Lipně. A ráda bych to postupně trochu více rozvíjela.“

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. Dozvíte se více o dceři Kateřiny Neumannové, která se také věnuje sportu. Ráda by získala trofeje, tentokrát ovšem v tenise. Bývalá sportovkyně zavzpomíná také, pro kolikátého ministra už pracuje na ministerstvu obrany. 

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související