Petr Šabata: Většina ve sněmovně by byla, záleží na prezidentovi a pak na Petru Fialovi

9. říjen 2021

Volby dopadly nepochybně dobře v jednom důležitém ohledu: ve sněmovně je většina, která se už před sečtením výsledků hlásila k vládní spolupráci. Kdyby měly koalice Spolu a Piráti se STAN řekněme jen 100 mandátů a ANO s SPD stejný počet, bylo by skládání jakéhokoliv kabinetu mnohem obtížnější a déle by trvalo. Což si Česká republika teď nemůže dovolit – s ohledem na potřebu schválit rozpočet, krotit inflaci, vyvést ekonomiku s postcovidového útlumu a další naléhavé problémy.

Netřeba si dělat iluze, že prezident Miloš Zeman sestavování vlády usnadní. Několikrát řekl, že první pokus udělí vítězné straně, nikoliv koalici: Pokusí se o to tedy Andrej Babiš (ANO).

Čtěte také

Před čtyřmi roky trval první pokus končící nedůvěrou ve sněmovně, vládnutím v demisi a druhým pokusem celkem sedm měsíců. Pokud obě opoziční koalice vytrvají a nenechají se rozložit, nemusela by země čekat na vládu s důvěrou tak dlouho, ale každého ztraceného týdne je škoda.

Jistě že většina dvou koalic je křehká, mluvíme o pěti stranách s různými programy, s různým osobním nastavením lídrů a s různými povolebními pocity (u Pirátů třeba zklamáním). Nebude to mít Petr Fiala (ODS) jako logický lídr vyjednávání a budoucí premiér vůbec jednoduché.

Petr Šabata

Nicméně – v roce 2018 vznikla na Slovensku po vládnutí Vladimíra Mečiara ještě širší koalice. Měla dokonce osm členů od pravice přes střed po levici a maďarské hnutí k tomu. A přece vydržela a začala reformovat Slovensko.

Petr Fiala by si měl dát co nejdříve oběd s tehdejším premiérem Mikulášem Dzurindou…

Autor je šéfredaktor Českého rozhlasu Plus

autor: Petr Šabata
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.