Petr Janyška: Polský Watergate – vláda se vloupala do mobilů svých oponentů

26. leden 2022

V Polsku se provalil velký skandál. Někteří už mluví o polském Watergate, padají už otázky, zda byly poslední parlamentní volby, v nichž zvítězila strana PiS, vůbec regulérní. A zda je Polsko ještě vůbec demokratickou zemí. V tom skandálu nejde o nic menšího než o propojení vládní strany Jaroslawa Kaczyńského, bezpečnostních služeb a státní televize TVP. Služeb i televize, které by měly být politicky neutrální.

Ukázalo se, že stát se vloupal do mobilů opozičního politika i jeho ženy, do mobilu prokurátorky kritické vůči vládě i advokáta. Vykrádal z nich informace, odposlouchával je, možná i filmoval, deformoval ke své potřebě jejich soukromou korespondenci a zneužil ji ve volební kampani. Dnes je otázkou, kolik dalších politiků a veřejných osob bylo takto sledováno a zda legálně.

Čtěte také

První na to přišel v roce 2019 opoziční poslanec Krzysztof Brejza. Nebyl tehdy obyčejným politikem, ale šéfem volební kampaně takzvané Občanské koalice, nejdůležitější opoziční síly. Stál v centru veškeré její volební strategie. Bylo mu divné, že ve státní televizi TVP, která otevřeně lobbovala pro vládní koalici a denně útočila na opozici, se objevily esemesky, které sám posílal nebo dostával do svého telefonu. Zdeformované a zmanipulované, aby ho zkompromitovaly, ale bylo jasné, že pocházejí z jeho mobilu.

Lze seriózně předpokládat, že se přičinily k volebnímu vítězství vládní koalice.

Firma, kterou založili bývalí estébáci

Obrátil se se svým mobilem na kanadskou specializovanou firmu Citizen Lab, která ho po pár dnech informovala, že jeho mobil byl napadnut. A co je šokující: Že byl napadnut vládní institucí za pomoci softwaru Pegasus.

Čtěte také

Tenhle neobyčejně sofistikovaný systém vyvinula před pár lety izraelská soukromá firma NSO a prodala ho do stovky zemí včetně Polska v roce 2017. Teoreticky to mělo být pro obranu před terorismem a zločinem, ukázalo se ale, že ho zneužilo třeba Maroko a zkusilo odposlouchávat francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Pod tlakem skandálů izraelská vláda nedávno ze seznamu autorizovaných států vyřadila několik států včetně Polska a Maďarska.

V případě Polska je skandál ohromný v tom smyslu, že jde zatím o jedinou členskou zemi EU, která tuhle kyberzbraň použila proti vlastním občanům. Nelegálně, jako za komunismu.

Čtěte také

Po poslanci Brejzovi se ukázalo, že Pegasus měla napíchnutý ve svém mobilu i prokurátorka Ewa Wrzoseková, která začala vyšetřovat jednu velkou aféru premiéra Morawieckého. A rovněž známý advokát Roman Giertych, který zastupuje řadu lidí proti státu.

Vládní činitelé nejdřív popřeli, že by Polsko používalo Pegasus, potom to ale neočekávaně potvrdil Jaroslaw Kaczyński, prý ale jen proti zločinu. Avšak i sám nákup Pegasa byl velmi podezřelý, šel z peněz fondu určeného pro oběti zločinu a navíc přes soukromou firmu, kterou založili bývalí polští estébáci.

Petr Janyška

Jsme teprve na začátku zřejmě velké aféry. Polský senát už vytvořil vyšetřovací komisi, boj se teď vede o komisi dolní komory, Sejmu, která by měla daleko větší kompetence. Kaczyński se jí brání, nemá už ale v Sejmu jistou většinu.

A na závěr: Nelegální sledování politických protivníků není u Kaczyńského nic nového, on a jeho lidé to dělali už v době první vlády PiS v letech 2005 až 2007, a to dokonce i u svých vládních partnerů. Tenkrát na tom jejich vláda padla.

Autor je publicista a bývalý diplomat

autor: Petr Janyška
Spustit audio