Petr Holub: Senát dohlédne na premiérův střet zájmů

17. červen 2019

Dočasná senátní komise má prozkoumat střet zájmů premiéra Andreje Babiše. 

Premiér na její vznik reagoval prostě tím, že ji označil za zbytečnou. Nutno uznat, že podobný názor s ním sdílí značná část společnosti.

Petr Honzejk: Opozice se potácí mezi obranou liberální demokracie a kýčem z bezradnosti

Petr Honzejk

Opozice se odhodlala ke dvěma krokům předem odsouzeným k nezdaru. Ve sněmovně chystá pokus o vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše. V Senátu pak návrh ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana. Ani v jednom případě neexistuje sebemenší naděje na úspěch.

Také šéf senátorů sociální demokracie Petr Vícha prohlásil, že žádná z obdobných komisí, ať už ve sněmovně nebo v Senátu, nepřinesla žádný výsledek. Není to úplně pravda, protože například jedna ze sněmovních vyšetřovacích komisí vysvětlila příčiny konfliktu, který před třemi lety vyvolala policejní reorganizace, a přispěla tak k uklidnění politické scény.

Přesto je jasné, co chce senátor Vícha kolegům říci. Několikrát se sejdete, povedete vážné řeči, několikrát se s nimi dostane do médií, tím to však skončí a nic se tím nezmění. Opravdu, proč se nepustit do něčeho užitečnějšího.

I příznivci dočasné komise Senátu musí uznat, že její aktivity nemusí přinést vůbec nic.

Užitečnost komise

Přesto budou držet názor, že komise je nezbytná, a vysvětlí to zhruba následujícími slovy. Česko si vybralo premiéra, který je zosobněním střetu zájmů. Ovládá podnik, který je největším příjemcem státní podpory, přitom tento stát řídí – tak zní definice právní služby Evropské komise.

Karel Hvížďala: Má Česko skutečně důvody k optimismu?

Demonstrace, Václavské náměstí 4.6.2019

Timothy Garton Ash, profesor z Oxfordu, který před třiceti lety s Václavem Havlem stál na Václavském náměstí, minulý týden na mezinárodní konferenci v Bratislavě Globsec prohlásil, že Česko má velmi silné důvody k optimismu.

Nelze popřít, že Češi takového premiéra vybrali, i když o střetu zájmů věděli, a že se tedy dostal do čela vlády úplně legitimní cestou. Tím ovšem vzniká pro veřejné instituce povinnost, aby střet zájmů monitorovaly a případně zabránily, kdy měl nějak neblaze ovlivnit veřejné záležitosti.

Teoreticky se dá říci, že zvolený politik má sloužit státu. Ovšem pokud má politik zároveň firmu, která využívá státní podporu, pak při dostatečně silném mocenském postavení může zařídit, aby naopak stát sloužil jeho firmě. V radikální podobně se takovému jevu říká převzetí státu.

Teď tedy přišla Evropská komise se dvěma audity, podle kterých je střet zájmů českého premiéra dost vážný, aby ohrozil rozdělování evropských dotací. Česko se má s tímto expertním názorem vypořádat, je však nutné, aby stanovisko národního státu na střet zájmů jeho premiéra vypracoval někdo na tomto premiérovi nezávislý, stejně jako je na něm nezávislá Evropská komise.

Petr Hartman: Husar Babiš válčí s tanky Evropské komise

Andrej Babiš

Je to útok na Českou republiku. Také tímto způsobem se snažil premiér Andrej Babiš zpochybnit předběžné výsledky auditu.

Ovšem takový člověk se těžko hledá. Oficiální odpověď vypracuje ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, která k premiérovi chová pochopitelné sympatie, protože její politická kariéra je spojena pouze s ním. 

Konkrétní dokumenty sepíšou úředníci jednotlivých ministerstev. Ti jsou prý nezávislí podle zákona, který je zakazuje propustit bez vážného důvodu. Jenže nezávislosti ministerských úředníků málokdo věří. Sami dobře vědí, že stejně nakonec půjdou, když se je nadřízený jednou rozhodne vyhodit.

Proto může být užitečná senátní komise. Stává se třeba jen dočasně institucí, na jejíž půdě je možné střet zájmů premiéra Babiše kontrolovat zcela nezávisle, ať už se to týká čerpání evropských dotací, anebo obecně jeho vztahů ke státu.

Petr Holub, týdeník Echo

Užitečnost komise uznali i senátoři zvolení za Babišovo hnutí ANO. Nevěří, že premiérův střet zájmů České republice škodí, pokud tedy v nějaké nebezpečné podobě vůbec existuje, přesto chápou, že jejich přesvědčení může potvrdit jen úplně nezávislá instituce.

Autor je komentátor serveru Echo24

autor: Petr Holub
Spustit audio