Petr Holub: Oddlužení za tři roky. Ještě že nám to EU nařídila

24. květen 2024

Jednoho dne si člověk na poště vyzvedne obsílku, ze které se dozví, že nad ním byla vyhlášena exekuce. Druhý den zjistí, že má zablokovány všechny účty. Okamžitě se mu vybaví hrůzné příběhy o tom, jak dlužník kvůli nezaplacenému dluhu pár tisíc korun přijde o střechu nad hlavou a jak dluhy porostou, i když člověk bude splácet celý život.

Podobnou zkušenost mají statisíce, možná nižší miliony Čechů. Dokonce se týká i těch, kdo vždycky každý účet i závazek okamžitě platili a mezi nezodpovědné dlužníky je zařadila jenom chyba na úřadech.

Čtěte také

Znamená to, že pozice věřitelů je v tuzemském byrokratickém systému nadmíru silná a že sprostým neplatičem se kdykoli může stát každý.

Proto také není divu, že část veřejnosti ocenila, když sněmovna ve středu schválila novelu exekučního zákona, podle níž může člověk s nezvladatelnými dluhy vyhlásit osobní bankrot a jakýchkoli závazků se zbavit během tří let. O poměrech v tuzemském systému vymáhání dluhů a vlivu dluhového byznysu svědčí, že úleva pro dlužníky by nepřišla, kdyby zkrácení doby oddlužení a zmírnění podmínek nenařídila Evropská unie.

Dát do pořádku společenské poměry

Pochopitelně se objevily stížnosti, jak se teď věřitelé nedomůžou svých práv a že napříště lidé budou drze vyrábět dluhy s vědomím, že za ně stejně nikdy nezaplatí.

Čtěte také

Lze si skutečně představit, že například členem Sdružení vlastníků bytových jednotek, tedy SVJ, bude nezodpovědný neplatič, který bude dost šikovný, aby přesvědčil soudce o nutnosti oddlužení během tří let, i když nevrátí ani korunu. Určitá, i když nepříliš velká pravděpodobnost, že se takové věci odehrají, tady skutečně existuje.

Přesto je nezbytné život dlužníkům usnadnit. Po roce 2006, když začal fungovat nový systém vymáhání dluhů, se z exekucí a souvisejících soudních řízení stal vysoce výdělečný byznys, na kterém mohutně vydělávaly stovky kanceláří.

Statisíce občanů Česka, obvykle těch bez dostatečné finanční gramotnosti, tehdy upadly do nepřekonatelných dluhů. Právě tyto statisíce domácností je třeba oddlužit a odvalit tím balvan, který tíží celou společnost. Možná to nejde bez vstřícnosti, kterou budou chtít lidé se sklony ke kriminálnímu jednání využít.  

Petr Holub

Ovšem také existence nezodpovědných osob, které si už z exekucí nic nedělají a při oddlužení chtějí podvádět, je důsledkem minulých nepořádků. Nejtvrdší postup exekutorů a vůbec justice se používal tak často, až ztratil na účinku, podobně jako nadužívané léky.

Dát do pořádku společenské poměry, které byly narušeny dlouhodobě bezohlednou praxí úřadů a obecně státu, nebude trvat krátkou dobu. Bez vylepšení pozice dlužníků to ovšem nepůjde.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.